Пропускане към основното съдържание

"След ГЕРБ ще ни трябва кабинет на националното спасение"

След ГЕРБ България ще има нужда от кабинет на националното спасение
"След ГЕРБ България ще има нужда от кабинет на националното спасение", казва в интервю за "Дума" депутатът от "Коалиция за България" Драгомир Стойнев. По думите му България е изправена пред тежка социална криза. Правителството донесе безработицата и обидно ниските доходи, трайната бедност, суровите материални лишения, несигурността в бъдещето и отчаянието във всекидневието на българите.
Европейската комисия продължава да нарича България държавата с най-висок риск от бедност и социално изключване, където 4 от всеки 10 души с ниски доходи е изключен от пазара на труда. Еврокомисията ни казва, че именно политиката по заетостта и политиката в социалната сфера са огромен провал на това управление. Всичко това е почва за социални вълнения. "Имаше тласък на българската икономика, който започна при правителството на Иван Костов, продължи при управлението на Симеон Сакскобургготски и при Тройната коалиция и изведнъж икономиката спря, а причината не е само в кризата. След това правителство очевидно ще трябва да има правителство на националното спасение", смята Стойнев.

"Опозицията ще атакува чак напролет", прогнозира в "Труд" социологът Живко Георгиев. Той отбелязва, че определящото за новата политическа година, която започва след дни, е, че тя ще завърши с редовни парламентарни избори. Георгиев очаква напрегнати дни за ГЕРБ, провокирани не само от предстоящите избори, но и от непопулярните решения, които правителството ще трябва да взема. То ще бъде отговорно и за ръста на цените, и за евентуалното увеличение или неувеличение на доходите. В същото време БСП ще се опита да печели позиции в области, където тя досега нямаше сериозни шансове: младото активно население в големите градове, предприемачите, които са едни от най-потърпевшите от кризата и хората от малцинствата. Засега не се очертава еуфория около някакъв супернов и с добър потенциал политически субект. На политическата битка в новия сезон й липсват оригиналност и автентичност. Пиковото време за политическа борба ще е към март.

"Задава се тежка конфронтация", коментира "Преса". Според автора политическият живот най-вероятно ще се радикализира, нюансите и умерените послания ще избледнеят, играта ще стане двуполюсна, от което най-много могат да спечелят ГЕРБ и БСП. Самата БСП получи шанса да налага свои теми в дневния ред - референдумът за АЕЦ "Белене" сам по себе си ще ангажира голямо внимание. Предизвикателството пред ГЕРБ е да използва относително благоприятната медийна среда, в която се намира, за да подчини всичко на своята интерпретация и да преобразува формиращия се анти-ГЕРБ вот в анти-БСП вот. Предизвикателство пред другите партии е да открият и да насърчават евентуални бъдещи пукнатини в единството на управляващата.

"Бунтът на полицаите", коментира "Труд". Полицаите ще протестират пак. Искат 25% увеличение на заплатите. Искат законът да им гарантира, че гангстерите ще стоят мирно, докато ги арестуват и ще останат задълго в пандиза. Искат нови коли с много бензин. Искат ремонти на РПУ-та. Искат модерни, удобни дрехи и обувки. Убедени са че го заслужават, тъй като вършат отговорна и трудна работа. Но дали я вършат както трябва? Не съвсем. Или поне така мисли по-голямата част от данъкоплатците, за чиито пари всъщност става дума. По форумите те почти не коментират с какво пазителите на реда са заслужили повече привилегии и пари. Коментират с какво не са ги заслужили. С това, че са позволили неразкритите грабежи и убийства да станат традиция. Че са само наблюдатели на корупцията, най-печелившата у нас индустрия. Че всички освен тях познават наркодилърите в махалата. България е европейски първенец по ченгета на човек от населението. Но по доверие на гражданите в МВР сме последни.

"Не просто няма реформи. Цари разруха", коментира "Сега". През 2012 г. единственото, което е налице, е разруха и безидейност. Управляващите не просто нямат визия, те променят закони единствено и само за да изкарат бюджетната година, да потушат поредния предизвикан от тях самите пожар или да осъществят някое лобистко хрумване, без изобщо да се съобразят не само с буквата и духа на променяните закони, но обикновено и погазвайки констутицията. Целият живот в държавата е принуден да се нагажда към хрумванията и желанията на ГЕРБ, които никога не сочат мисъл, надхвърляща настоящия ден и контекст. Това не води просто до абсурди и нелепости, а до сриване на цели сектори. Един от най-болезнените примери в това отношение е здравеопазването. Самият факт, че в третата година на управлението има четвърти здравен министър, с четвърти екип и поне четвърти идеи за управление на системата, винаги отхвърлящи тези на предшественика му, е показателен.

"Вампирът и мощите носят повече пари от завод", става ясно от интервю в "Стандарт" с директора на Националния исторически музей Божидар Димитров. "Според едно изследване преди младежите четяха история, сега четат за вампири. Може би заради книгите и филмите за тях, смята той. - И аз самият съм учуден, че една толкова ординерна находка предизвика такъв интерес. И друг път у нас са намирани такива кандидат-вампири, които са били обезвреждани, промушени. Вампирът и мощите в Созопол могат да съберат пари колкото от работата на един завод. Перперикон в момента печели повече от Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Има 200 000 посетители там." Димитров разказва, че много интересни неща са получили от полицията. "Те ги дават на финансовото министерство. А то ни ги предава на нас. Всичко конфискувано от митници и гранична полиция отива там. Например три златни и сребърни солници от римската епоха. Така НИМ изведнъж застана на второ място в света с тях. В света има общо 10 такива."

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.