Пропускане към основното съдържание

Стурнарас: Гърция може да бъде изключена от еврозоната

Стурнарас: Гърция може да бъде изключена от еврозоната
Гърция е застрашена от изключване от еврозоната, ако не приеме многомилиардното намаляване на разходите, за което настояват международните кредитори, заяви финансовият министър на страната Янис Стурнарас, цитиран от агенция „Новости".


Той съобщава, че вместо планираните съкращения в размер на 11.5 милиарда евро кредиторите настояват за намаляване на бюджетните разходи с 13.5 милиарда до 2014 г.

„Не бива да се залъгваме. Ако не вземем мерки (за икономии - б. р.), както поиска „тройката" през юли за над 13.5 милиарда евро, пребиваването ни в еврозоната ще е застрашено." - коментира Стурнарас в интервю за неделното издание на в. "Вима".

По думите му, подобно развитие на събитията би било катастрофално за страната.

„Не искам да ме обесят на площад „Синтагма" (пред гръцкия парламент - б. р.). Ние трябва да оцелеем, да се задържим под „чадъра" на еврото, защото подобен избор ще ни защити от бедност, с каквато не сме се сблъсквали." - допълва гръцкият финансов министър.

Междувременно гръцкото правителство обеща строги санкции за укриване на данъци. Повод за изявлението станаха сблъсъци между полицията и жители на остров Идра, които се опитаха да освободят собственик на таверна, задържан за данъчни нарушения.

„Няма да допуснем съсипване на държавата." - заяви официалният представител на правителството Симос Кедикоглу. По думите му, укриването на данъци е „бич за гръцкото общество" и то трябва да бъде пресечено бързо и решително.

Припомняме, очаква се „тройката" международни кредитори (ЕС, ЕЦБ и МВФ) да излезе с доклад през септември.
Премиерът Андонис Самарас ще посети Париж и Берлин на 24 и 25 август, за да се опита да убеди европейските лидери в необходимостта от удължаване на периода, през който трябва да бъдат извършени съкращенията на бюджетния дефицит и на разходите.

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.