Пропускане към основното съдържание

Президентът наложи вето на Закона за горите

Президентът наложи вето на Закона за горите
Президентът Росен Плевнелиев връща за ново обсъждане в парламента Закона за изменение и допълнение на Закона за горите, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Решението му е на основание чл. 101, ал. 1 от Конституцията.


Законът е върнат изцяло, а не само някои негови членове, както направи президентът преди ден със закона за ВСС.

Така депутатите ще могат да го ремонтират изцяло на второ четене, обясни на извънредна пресконференция следобед земеделският министър Мирослав Найденов.

Той бе категоричен, че оглавяваното от него министерство с този закон повече няма да се занимава и цялата отговорност за него оттук-нататък носят депутатите.

"Останахме неразбрани от една част от обществото”, призна Найденов, който продължава да смята че спорният закон е добър.

Според президента обаче, той създава основателни съмнения за несъответствие с основните начала на Конституцията и правата на гражданите, за противоречие с правото на Европейския съюз и за небалансирани решения, които ще ни изправят пред непоправими последици за околната среда.

Опазването, защитата и подобряването на качеството на природата и горските ресурси не е само национална цел, а и общоевропейска, пише още в мотивите на Плевнелиев.

Той не пропуска да спомене и положителните цели, които е искало да постигне НС с приемането на закона - развитието на регионите, туризма и спорта, да улесни изпълнението на мерки за защита от вредното въздействие на реките за предотвратяване на природни бедствия.

Найденов обаче влезе в задочен спор с президента, като на няколко пъти подчерта, че се е надявал законът да спомогне за нови инвестиции в туризма и скииндустрията, но заради протестите на младите хора в София през последните дни е принуден да се откаже от него.

"Аз разбирам младите хора, когато се провеждаха протестите за заменките със земи, аз бях с тях, заяви той. Министърът не пропусна на нападне предишните управляващи, който правили скандалните заменки, а сега си упражняват политическата реч върху Закона.

Той обясни, че след управлението на ГЕРБ ще останат магистралите и спортните зали.

”Надявахме се да останат и ски пистите”, каза Найденов. ”Да са живи и здрави сладващите и по-следващите да видим какво ще направят. Да сме живи и здрави и ние, да се спуснем поне веднъж по пистите”, завърши министърът.

Тези млади хора в голямата си част едва ли са се интересували от дебатите по Закона. Протестиращите вярват, че спасяват горите от инвеститорите, обясни Найденов.

Три дни подред протестиращи излизаха в центъра на София и блокираха движението около Орлов мост. Днес те се готвеха да излязат на улицата отново. Демонстрантите настояваха президентът да наложи вето и това беше единственият вариант, който ги устройваше.

Мирослав Найденов остана обиден и на кметовете, на които по думите му е щял да помогне този закон.

Той се зачуди, че те не са защитили промените и се запита още къде са били сноубордистите и скиорите и защо не са го подкрепили. Найденов обясни, че е очаквал да има протести срещу Закона, но е очаквал и подкрепа.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.