Пропускане към основното съдържание

Плевнелиев: България подкрепя евроинтеграцията на Турция

За България сътрудничеството с Турция в енергийната сфера е стратегически важно
За България сътрудничеството с Турция в енергийната сфера е стратегически важно, заяви президентът Росен Плевнелиев, който е на двудневно официално посещение в Турция, на съвместна пресконференция с колегата си Абдулах Гюл.


Държавният ни глава каза, че България е готова интерконекторната връзка между България и Турция да се развива като част от газопровода „Набуко“ и „да работим денонощно. Сигурен съм, че в Брюксел и в Европа в следващите месеци ще се взимат важни решения по тази тема“, каза Плевнелиев.Интерконекторът е много важен и ние винаги обръщаме внимание за това колко е важен този проект за нас, каза още президентът Плевнелиев. Той приветства изграждането на Трансанадолския газопровод TANAP, който ще допринесе за енергийната сигурност на цяла Европа.

България подкрепя Турция за европейската интеграция и ще сподели своя опит, декларира държавният ни глава.

България и Турция тепърва ще работят за още по-голямо развитие на икономиките си и в интерес на гражданите, каза Плевнелиев.

Двамата президенти са декларирали днес добросъседство, което е за пример. Искаме да запретнем ръкави и да постигнем заедно повече, каза Плевнелиев.

Когато Турция е номер 1 като туризъм за българските граждани и номер 2 за експорт, когато въпреки кризата оборотите растат ежедневно и достигат над 3 млрд. евро, което е рекорд, няма как да не се гордеем, че сме постигнали това заедно, каза Плевнелиев.

Искаме да работим за мир, за развитие, строим магистрали, железопътни линии, газови връзки, които са от значение за Европа, Азия и света, поставяме си високи цели, посочи още той.

От своя страна Абдулах Гюл заяви, че отношенията между България и Турция могат да се определят не само като приятелски и добросъседски, а като много по-напреднали. Като пример за отличните отношения Гюл посочи факта, че около 1 млн. български туристи посещават Турция годишно. Това е двустранно и говори за отличните отношения.

Търговският стокообмен е 3 млрд. евро, а целта е да се достигнат 10 млрд. евро в скоро време. Насърчават се инвестициите. Пред нас има много общи проекти – пътища, магистрали, енергетика, каза Гюл.

Българският държавен глава отбеляза, че Гюл е бил първият президент, който му се е обадил, когато е спечелил изборите и той няма да забрави това.

Въпросът за непризнаването на българските дипломи е бил поставен на днешната среща на двамата президенти. Плевнелиев е информирал президента на Турция Гюл, че България винаги е била регионален образователен център, но и в момента се ползва с репутацията на такъв център. Считаме, че това е временен проблем и министрите ще намерят решение, каза Плевнелиев. От своя страна Гюл каза, че проблемът с дипломите трябва да се разглежда като временен и ще се намери решение.

След пристигането си по-рано днес в Анкара президентът Плевнелиев, който бе посрещнат с военна церемония на летището в Анкара, положи венец в Мавзолея на Кемал Ататюрк.

По-късно през деня българският държавен глава ще се срещне с турския министър-председател Реджеп Ердоган и с председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек. В Анкара ще се проведе и среща президента Росен Плевнелиев с представители на изселнически организации.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.