Пропускане към основното съдържание

Лъжата я сърби носът

Учените изведоха основните признаци, по които може да се познае кога някой лъже, съобщи meddaily.ru.
Първият от тях е почесването по носа. Това действие се обяснява с това, че кръвното налягане при лъжене се покачва, което води до освобождаването на хистамин. Той от своя страна провокира възпаление на лигавицата на носа, а от там и нуждата да се почешеш.
Освен това на човека, който лъже, започват да изстиват ръцете и краката, заради стесняването на кръвоносните съдове, които придвижват кръвта в централната част на тялото.
Лъжецът обикновено често облизва устните си или покашля. Това се обяснява с пресъхването на устната кухина, заради притока на адреналин в кръвта по време на лъженето. Други признаци за лъжа са скръстените ръце и стиснатите юмруци.
Когато някой лъже и иска да спечели максимално доверието на събеседника си, той се доближава до него, сякаш му казва: "Бъди на моя страна!".
Лъжците обикновено се отличават с приказливост, докато любителите на истината си служат с много по-малко думи.
Най-често използваните изрази, които човек използва, когато лъже са: "понякога", "почти никога", "по принцип"... Паузата в монолога също сигнализира за лъжа, тъй като лъжецът измисля всичко в движение.
Учените са изчислили, че 60% от хората лъжат 1-2 пъти в 10 минутен разговор. Те предполагат, че лъжата е част от еволюционната стратегия на  човека. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.