Пропускане към основното съдържание

Здравната каса обмисля да спре да плаща близо 1/3 от лекарствата

Около 70 млн. лв. не достигат на здравната каса за лекарства за 2010 г., затова се обмисля вариант, при който медикаментите под 3 лв. да не се плащат. Това съобщи председателят на Националната пациентска организация (НПО) д-р Станимир Хасърджиев. Той уточни, че идеята е стара, но сега е лансирана от министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов. В групата на евтините лекарства обаче влизат почти една трета от всички медикаменти, покривани от касата.
Евтините лекарства са достъпни за всички, смятат пациентски организации
Фотограф: Цветелина Николаева

Според д-р Хасърджиев става въпрос за хапчета за високо кръвно, холестерол, антибиотици и др., които са достъпни за болните хора. В същото време по този начин ще се спестят пари за скъпи лекарства, които са за социално значими заболявания, но пациентите не могат да си ги позволят. Въпреки това от организации засега са склонни да подкрепят такава мярка само ако всеки медикамент се огледа отделно. Вече е сформирана съвместна група с представители на касата и пациентите за това.
"В момента за хапчета, които струват примерно 54 ст., касата дава 1 лв. на аптеката за обработка на рецептата, освен това паричните преводи се правят по банков път и също има банкови такси, а и пациентът плаща такса от 2.40 лв., за да му изпишат препарата. Всичко това само източва средства от здравната каса, без да има съществена полза за болните", подчерта Хасърджиев.
От НЗОК потвърдиха за "Дневник", че недостигът на средства за лекарства е около 70 млн. лв. и те трябва да се компенсират по някакъв начин. Зам.-директорът на касата д-р Албена Златарева обясни още през февруари, че всеки месец дефицитът е около 7 млн. лв. "Трябва на всяка цена да се вместим в предвидения месечен бюджет от 26 млн. лв., за да не свършат парите предварително и хората да останат без медикаменти", каза тя.
От касата са поискали дистрибуторите на лекарства да направят някаква отстъпка на институцията, тъй като тя е най-големият им клиент с отделените за целта 320 млн. лв. До два дни търговците на едро трябва да кажат дали са съгласни с искането.
Националната пациентската организация обаче се обяви категорично срещу идеята здравната каса сама да определя колко и какви лекарства да плаща. От юни 2009 г. това се прави от комисията по позитивния лекарствен списък, в която влизат различни експерти. Това е постижение и не трябва да се допуска връщане назад, каза Хасърджиев. Според него, ако отново се разреши на касата да диктува правилата, ще се стигне до излишно напрежение в обществото.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.