Пропускане към основното съдържание

Христина Митрева ще е новият шеф на НОИ

Заместник-социалният министър Христина Митрева е кандидатурата, която министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов е предложил за нов управител на НОИ, предаде БНР.

Чака се одобрението на парламента, за да поеме тя управлението на института, коментира пред „Хоризонт” самата Митрева, която ще остане и съветник в екипа на социалното министерство. 
Предложението дойде, след като в сряда шефът на НОИ Сотир Ушев подаде оставка по лични причини. Вчера оставката на Ушев бе приета от парламента. 

"Вече наистина няма защо да се крие. За мен това е една оценка висока, която аз изключително ценя", изтъкна Митрева. "НОИ е моята обич, защото в този институт съм прекарала 18 години. Научих много като специалист, много хора ми помогнаха да стигна до тук. Аз ще остана да помагам и на министър Младенов. Много допирни точки има. И другото, което ще се постарая, това е по-добрата координация между НОИ и Министерство на труда. Същото ще бъде и със Здравната каса и с НАП. Това е пътят, по който можем да решаваме нещата и да ги подобряваме", коментира още Митрева. 
Няма опасност да не се съберат достатъчно пари за пенсии и обезщетения за безработица, каза още Христина Митрева, цитирана от БГНЕС. По повод приходите от осигуровки Митрева каза: "Наистина има намаление на приходите. Знаете, че безработицата е малко по-висока през февруари в сравнение с януари. Този бум на безработицата не е преминал и даже може да имаме месеци с още по-висока безработица, но няма никакъв проблем със социалните плащания, те са гарантирани от държавата", уточни още веднъж Митрева.
Освен това тя допълни, че в хода на преговорите между синдикатите и бизнеса могат да се договорят по-високи размери на минималната заплата и минималните пенсии. 
"Разбира се, че ще се търсят начини за съживяване на икономиката и стабилизиране на пазара на труда. Начини, първо, да се подпомогнат най-нискодоходните групи от населението, тези с минимални пенсии, с минимални заплати, с минимални гарантирани плащания. Аз предполагам, че някъде май-юни ние вече ще имаме една по-ясна картина за тенденциите, за това доколко се възстановява икономиката", уточни заместник-министърът на труда и социалната политика.


Източник News.dir.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.