Пропускане към основното съдържание

Компания прави регистър на междуфирмените задължения в интернет

Фирмите имат възможност, ако желаят, да вписват свои длъжници в публичен регистър за междуфирмени задължения в интернет. Това става възможно чрез предложената услуга от компанията DebtNet онлайн информационна система, която съдържа актуални просрочени вземания и задължения на фирми в България. Това съобщи Владимир Георгиев, изпълнителен директор на компанията. Системата не се намесва във финансовите взаимоотношения между партньорите.
За еднократно въвеждане на информация за един длъжник независимо от броя на въведените просрочени задължения се плаща такса от 20 лв. Достъпът до имената на фирмите длъжници е безплатен. Плаща се обаче за получаване на подробна информация за тези фирми длъжници.
В системата се въвеждат данни по заявка само от и за юридически лица. Данните се въвеждат по начина, по който са обявени в Търговския регистър. Отговорността за верността и актуалността на заявените за въвеждане данни се носи от фирмата, която ги е подала. При въвеждането на информация за свой длъжник фирмата кредитор трябва да подпише декларация, която се появява при въвеждане на данните.
Публикациите се поддържат в системата за период от шест месеца от датата на публикуването им. След изтичане на този период те се изтеглят автоматично от показване в системата. Фирмата кредитор е задължена да актуализира информацията за задължението или просрочието на своя длъжник при промяна.
Информацията, съдържаща се в информационната система DebtNet, не може да се използва като доказателство в съдебно, арбитражно или административно производство, пише в общите условия на сайта на компанията. Идеята на платформата е чрез осигуряване на публичност на дълговете да се ускори процесът на изплащането им, посочиха от компанията.
Информационна система работи повече от един месец и досега е регистрирала около 1000 фирми с общи дългове около 2 млн. лв.


Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.