Пропускане към основното съдържание

Кабинетът в оставка предизборно раздаде 280 млн лв за неодобрени проекти

Вероятно вчера беше предпоследното заседание на кабинета в оставка


Вероятно вчера беше предпоследното заседание на кабинета в оставка
Подалото оставка правителство на Бойко Борисов днес раздаде общо над 280 млн. лева за все още неодобрени от Брюксел ВиК проекти, за Българската академия на науките (БАН), за Военномедицинската академия (ВМА), за Националната разузнавателна служба (НРС), за декодиращи устройства по протичащата цифровизация и за Дунав мост и железопътна линията Пловдив-Свиленград. Дори бяха отпуснати средства за операцията на жена на 42 години, каквато практика рядко е забелязвана в правителствени решения.


Всички тези милиони се отпускат в едно от последните заседания, при които по традиция кабинетите приемат едни от най-спорните си постановления. Самият Борисов не веднъж напомняше как предишният премиер Сергей Станишев позволил увеличение на пенсиите в последния момент, което трябвало той да изпълнява. Дори го споменава днес - на отлаганото на два пъти заседание на министрите.

С изключение на едно решение всички бяха приети набързо като допълнителни точки към предварително определения дневен ред. Така медиите са информирани за разходването на средствата едва след като бъдат приети от кабинета.

Най-спорно е решението на кабинета в оставка да отпусне предварително средства по неодобрени от Брюксел ВиК европроекти за общините Пловдив и Добрич. Сега независимо кой поеме министерския пост на околната среда и водите ще трябва да подпише договорите, чиято обща сума възлиза на над 231 млн. лева.

За проекта на Пловдив държавата ще участва с близо 126 млн. лева, а на Добрич - с над 105 млн. лева. Ако не бъдат одобрени изцяло или частично средствата от Кохезионния фонд, държавния бюджет ще поеме разхода.

И двамата кметове на областните градове - Иван Тотев и Детелина Николова, са издигнати от ГЕРБ.

Кабинетът дава пари и за протичащата цифровизация, въпреки споровете за мултиплексите и критиките на Брюксел. За декодиращи устройства за хора със специфични социални потребности правителството отпусна 17.5 млн. лева. Те ще бъдат преведени на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а ще дойдат от резерва за непредвидени и неотложни разходи за структурни реформи и допълнителни фискални мерки.

Правителството в оставка възлага на ресорния министър да проведе обществена поръчка за избор на доставчик на устройствата, а на министъра на труда и социалната политика чрез Агенцията за социално подпомагане да раздаде на ваучерите за устройствата.

Преминаването от аналогова към цифрова телевизия трябва да приключи на 1 септември.

Отпускат се и 13.5 млн. лева за продължаващото строителство на метрото в София. Парите за подземната железница в София са за капиталови разходи за два участъка - от бул. "Цариградско шосе" през ж.к. "Дружба" до новия терминал на летище "София" и от ж.к. "Младост 1" до Бизнес парка.

При този проекти разходите са одобрени от Брюксел. Заложени са средства и в общинския бюджет. Строителството на участъците вече е в ход.


С почти 3 млн. лева се увеличават предвидените средства за проектите по електрификация и реконструкция на жп линията Пловдив-Свиленград и изграждането на нов граничен пункт на "Дунав мост 2" - между Видин и Калафат. Те се финансират от заем от Европейската инвестиционна банка, който набъбва до 38.1 млн. лева.

Според правителствения пресцентър увеличението на дълга няма да повлияе пряко или косвено върху държавния бюджет, защото увеличението вече било заложено в разчетите за тази година.

Раздадени бяха и допълнителни 10 млн. лева на Министерството на отбраната. От тях 9 млн. лева са за покриване на задълженията на най-затъналото в дългове лечебно заведение - Военномедицинската академия (ВМА). Остатъкът отива при Националната разузнавателна служба (НРС) с неясното обяснение - "за текущи разходи за дейността на службата през 2013 година".

Въпреки че през по-голямата част от мандата си кабинетът не беше в добри отношения с учените, в последния момент реши да отпусне допълнителни 7 млн. лева от държавния бюджет на Българската академия на науките (БАН). Парите се отпускат за стимулиране на водещите иновативни и обществено-полезни научни изследвания. Целта била да се следват заръките на стратегия "Европа 2020".

От началото на годината се забелязва стопляне на отношенията между правителството и БАН. Преди това на няколко пъти учените бяха наречени от финансовия министър Симеон Дянков "феодални старци". В традиция се превърнаха протестите на научната общност заради орязан бюджет.

В началото на 2013 г. обаче Борисов покани историци да се включат в комисия, която да формира българската политика в отношенията на страната с Македония. След скандала във Фонд "Научни изследвания" на мястото на уволнения просветен министър Сергей Игнатов застана акад. Стефан Воденичаров - председател на БАН.

С последното си допълнително решение Министерският съвет в оставка отпусна 39 хил. лева за осигуряването на лечението на Виктория Кожева на 42 години. Жената е с диагноза умерено диференциран аденокарцином на ляв бял дроб, с метастази в лимфни възли. Нужният лекарствен продукт е разрешен за употреба през 2012 г. в Европейския съюз, но в България нямал регистрирана цена и не се предлагал на българския пазар. Не се и не се реимбурсира от здравната каса.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.