Пропускане към основното съдържание

Българите казаха "Не" на бедността и корупцията

Чужди медии за протестните шествия в страната

Десетки хиляди хора участваха в гневни протестни шествия из България, след като оставката на правителството не успя да уталожи общественото недоволство от бедността и корупцията, пише ирландският вестник "Айриш таймс".


Демонстранти в много градове настояха вчера не само за по-малки енергийни сметки, но и за промяна в политическата култура и твърди действия срещу корупцията сред елита, добавя вестникът. България е най-бедната страна в Европейския съюз със средна месечна заплата около 400 евро и типична пенсия от 130 евро.

Очаква се президентът Росен Плевнелиев да назначи служебно правителство тази седмица и да определи дата за предсрочни избори, но мнозина протестиращи настояха той да не разпуска парламента и да назначи правителство, способно да извърши значителни реформи, добавя "Айриш таймс".

Българите казаха не на бедността и корупцията, предаде Евронюз. Десетки хиляди българи се мобилизираха в неделя в София и големите градове с искане за нова конституция и контрол на гражданското общество над институциите. Протестите започнаха преди две седмици срещу високите сметки за електричество. Тази аполитична мобилизация, организирана в социалните мрежи, няма прецедент в България, посочва Евронюз.

Електричеството остави България без правителство, пише руският вестник "Комерсант", според който "властите се опитаха да вземат мерки за собственото си спасение - цените бяха бързо намалени, а правителството на партията ГЕРБ начело с Бойко Борисов обвини за повишаването на цените чужди енергийни компании, на първо място чешката ЧЕЗ". "Гръмък скандал в ЕС и българско-чешки конфликт не се случиха само защото правителството подаде оставка, преди да подпише документ за "наказване" на компанията", продължава "Комерсант". "Според експерти избирателите, спомняйки си множеството случаи, когато Борисов и партията му първоначално са говорили едно, а после са се обръщали на 180 градуса, изгубиха всякакво доверие и към министър-председателя, и към правителството, и към управляващата партия. На Борисов бе припомнено, че именно той се противопостави на строителството на АЕЦ „Белене“. По мнението на избирателите именно Борисов, а не чуждите енергийни компании, са ги обрекли на високи цени на електроенергията и на нисък жизнен стандарт", пише "Комерсант".

За протестите в България информира и телевизия Ал Джазира.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.