Пропускане към основното съдържание

Гоце Делчев на бунт срещу джамия: Окачиха свинска глава на входа на мюфтийството

Гоце Делчев на бунт срещу джамия: Окачиха свинска глава на входа на мюфтийството
Мюсюлмани от Гоце Делчев онемели от изненада, когато отишли на сутрешната молитва. Те заварили свинска глава, закачена на входната врата на мюфтийството. Провокацията, според тях, е свързана с предстоящия протест на граждани и националистически партии против строежа на джамия в града.


Районният мюфтия Айдън Мохамед е потвърдил за намерената от млади имами свинска глава, която била закачена на вратата на сградата на Районното мюфтийство в Гоце Делчев. Младежите, дошли за сутрешната молитва, са я изхвърлили в реката, за да се потули случая и да не се създава напрежение сред мюсюлманите в региона.

"Апелирам към всички мюсюлмани от Гоцеделчевски регион и от цялата Благоевградска област да запазят спокойствие и в никакъв случай да не се поддават на провокациите както със свинската глава, така и с насрочения за утре протестен митинг", заявява пред Инфомрежа районният мюфтия Айдън Мохамед.

Според информацията от Главно мюфтийство, броят на антимюсюлманските прояви, поругаване на джамии и религиозни обекти през 2012 година е 15, а от началото на годината в различни градове на страната са извършени около 10-ина нападения.

Протестът срещу строежа на втора джамия в Гоце Делчев ще се проведе на 25 януари. Сборният пункт е на площад „Македония“ в града, от където в 17.00 часа ще тръгне мирно шествие. Очаква се стотици граждани да подкрепят инициативата, която ще премине през улица „Търговска“ и ще приключи на площад „Гоце Делчев“.

След десетки създадени групи в социалните мрежи против строежа на най-голямата джамия на Балканския полуостров и след като ресорната комисия в Общината отхвърли предложението за местен референдум, млади жители на общината изпратиха до кмета на града Владимир Москов уведомление и искане за разрешение за митинг.

Според данни, оповестени от „Евростат”, България е на първо място в Европа по брой на мюсюлмански храмове в целия ЕС.

Източник actualno.com

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.