Пропускане към основното съдържание

МВР събира баби на кино, бори телефонните измами с клип

Специален видеоклип ще бори телефонните измами в страната
Специален видеоклип ще бори телефонните измами в страната, съобщи началникът на "Криминална полиция" Атанас Илков.


Видеото ще бъде част от национална информационна кампания срещу измамите, която ще стартира съвсем скоро. Клипът ще описва ситуация с телефонна измама и ще бъде разпространяван из цялата страна, но най-вече в по-отдалечените точки и сред възрастните хора.

Като част от кампанията е предвидено и младши инспектори от областните дирекции на полицията да обясняват на възрастните хора как да реагират в подобни ситуации.

Общо 57 души са задържани тази година за телефонни измами, съобщи още Атанас Илков. За сравнение през 2011 г. задържаните са били 43-ма.

От полицията констатират нарастване на опитите за подобни измами, като уточниха, че през 2012 г. са регистрирани общо 309 телефонни измами, а през миналата година - с около 100 по-малко.

При последния подобен случай вчера в района на Плевен са задържани трима души за поредната извършена от тях телефонна измама.

От полицията уточниха, че специфичното в случая е, че заподозрените са звънели на стационарните телефони в движение от автомобила си, за да не бъдат засечени.

В някои случаи те се представяли за пострадал близък на жертвата им, който се нуждае от пари за да плати за лекарска помощ. В разговора се включвал и човек, представящ се за доктор.

В други случаи са представяли ситуацията, в която близък на жертвата е предизвикал катастрофа и се нуждае от средства, за да избегне наказателно преследване.

Тримата задържани са криминално проявени и осъждани за измами. Според данните на разследващите, те са действали заедно с още пет групи в района.

От полицията напомнят, че даването на подкуп на длъжностно лице е престъпление и препоръчват, ако се попадне на измамник, да се прекъсне връзката по телефона и да се направи опит за контакт с близкия.

Ако това не се случи, трябва да се позвъни на тел. 112, от където може да се провери дали такъв инцидент е възникнал.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.