Пропускане към основното съдържание

543 хил. валидни парафа за АЕЦ „Белене“! Радост в БСП

543 хил. валидни парафа за АЕЦ „Белене“! Радост в БСП
543 000 валидни подписа за провеждане на референдум за АЕЦ „Белене“ са събрани от БСП. Това съобщи регионалният министър Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол, която обяви, че проверката вече е приключила.


Левицата успя да покрие изискването за валидни 500 хил. подписа за насрочването на референдум, независимо че една четвърт от парафите са се оказали невалидни.

Броят на проверените подписи е 717 021 . 24% от проверените данни са некоректни и не могат да бъдат приети за актуални - това са 173 382 събрани подписа.

От тях в малко над 137 000 има грешни данни - ЕГН-та, имена. Над 28 000 са подписите, които са събрани два или три пъти на един и същ човек, над 2200 са хората под 18 години, над 1300 са хората, които не са български граждани.

Почти 3000 души от включените в подписката на левицата за референдум за това да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка "Белене" са починали.

Резултатите от проверката на ГРАО на подписката вече са входирани в НС вчера, съобщи още Лиляна Павлова.

Председателят на парламента Цецка Цачева съобщи , че резултатите от проверката са разпределени на комисиите по правни въпроси и по регионална политика.

Това ще бъде първият референдум в България. Това е доказателство, че гласът на българските граждани тежи и се чува, зарадваха се от БСП. Левицата настоява до края на годината парламентът да вземе решение за референдума за АЕЦ "Белене".

Срокът за произнасяне на парламента е тримесечен, а след това президентът трябва да насрочи дата. Това дава възможност в началото на следващата година да бъде организиран референдума, коментира Янаки Стоилов.

„Има над 543 000 напълно редовни подписа, което е достатъчно да се изпълни изискването на закона за подкрепа на над половин милион пълнолетни български граждани за искането на национален референдум“, добави той.

Докато парламентът не приеме решение и президентът не насрочи датата за референдума, гражданската активност трябва да продължава, призоваха още от БСП.

„Това е голяма победа за пряката демокрация в България и за всички хора, които искат гласът им да бъде чут и важните решения за България и гражданите да се взимат по прозрачен и демократичен път”, зарадва се и Сергей Станишев.

Според него е видимо, че спешното представяне на нов инвеститор от правителството е свързано и с тези резултати.

„Става ясно още, че безбройните приказки на управляващите – че проектът е икономически неизгоден и че няма да има пазар за него – не почиват върху здрава основа и са пълна пропаганда“, смята лидерът на БСП.

Преди два дни сагата около АЕЦ „Белене“ тръгна с пълна сила, след като мистериозен американски инвеститор прояви интерес да гради централата като частен проект.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.