Пропускане към основното съдържание

Банки манипулират Euribor

Банки манипулират Euribor

Заради подозрения за манипулации на Euribor (Euro Interbank Offered Rate ) няколко банки са обект на разследвания. Лихвата Юрибор има съществено значение за еврото и представлява средна стойност по междубанковите кредити в евро, която се изготвя ежедневно в лондонското Сити.
Някои от кредитните институции са започнали да съдействат на антимонополните регулатори за да им бъдат наложени по-ниски глоби. Те разкриват по собствена воля достоверна информация относно манипулативните тактики за регулиране на междубанковия лихвен процент, тъй като имат опасения, че ще бъдат наказани така както Barclays. По този начин, обаче те могат да събудят недоволството на инвеститорите, участници във forex търговията.
Британската банка отнесе глоба от 450 млн. долара заради обвинения за манипулация на LIBOR. Това е една от основните лихви, които се използват на междубанковия пазар, на които са базирани продуктите във финансовата сфера. LIBOR има доста голямо значение, тъй като той е определящ за цената, на която банките отпускат заеми както за фирми, така и за физически лица. В Америка вече са заведени дела не само срещу  срещу Barclays, но и срещу: Deutsche Bank, Citibank, Lloyds, HSBC, JP Morgan и RBS.
По последна информация Deutsche Bank  и още две кредитни институции подпомагат еврокомисията в разследването, свързано с опитите за манипулация на Euribor, тъй като по този начин ще им бъдат опростени между 30 и 50 % от  размера на санкцията.
Все още не са обявени имената на банките, които са разследвани, но едно е сигурно – ще им бъдат наложени санкции до 10 на сто от приходите им, ако се докаже, че са нарушили антимонополните правила на ЕС/

Източник capital.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.