Пропускане към основното съдържание

Бюджет 2012 - с реформи, но и с вратички за измами

Бюджетът за следващата година е доста оптимистичен. Необходими са допълнителни буфери и още по-голяма воля за реформи, за да може България да не усети в пълна сила негативните сценарии, които могат да се очакват в еврозоната през 2012 година.



Около тези изводи се обединиха икономисти от групата Macro Watch по време на дискусия, състояла се в София.

Икономистите приветестваха желанието на правителството да разреши проблемите на пенсионната система, но предупредиха, че не се действа достатъчно решително, и че са необходими по-дълбоки реформи.

Въпреки решимостта на правителството да провежда реформи, остават проблемите с ранно пенсиониращите се и измамите с инвалидните пенсии, посочиха специалистите.

Към момента инвалидни пенсии у нас получават над 250 000 души, като те се пенсионират на 46-годишна възраст, а полицаи и военни се пенсионират на 50-годишна възраст. Това в крайна сметка води до средна възраст на пенсиониране 57 години, посочи Десислава Николова от Института за пазарна икономика.

За сравнение в нормативната база е определена възраст на пенсиониране 63 години за мъжете и 60 години за жените.

Преди гласуването на бюджета на второ четене икономистите призоваха да се предприемат корекции, които да доведат до залагане на балансиран бюджет или дори минимален излишък.

През 2012 година основно предизвикателство за икономиката на България ще бъде развитието на кризата в Европа и опасността някои от водещите ни търговски партньори да изпаднат в рецесия.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.