Пропускане към основното съдържание

Антикризисен план или оставки иска Синята коалиция


„Увеличаване на данъци, намаляване на пенсии и заплати” е песимистичният сценарий, очертан от лидерите на „Синята коалиция” Мартин Димитров и Иван Костов. 

Той беше представен на пресконференция, определена от самите лидери като„силно критична по отношение на всички министри от икономическия колектив на ГЕРБ”. 

Костов препоръча на премиера да даде на финансовия и икономическия министър срок от месец и половина, за да направят антикризисна програма. 

След това, на първи септември, да се явят в кабинета му с нея. „Ако някой министър не е в състояние да го направи, да си подаде оставката”, препоръча другарски председателят на ДСБ.

Според него на управляващите им липсва най-вече историческо мислене, защото не са преживели двете кризи, които сините са. 

„ГЕРБ, който не ги е преживял, му липсва точно тази специфична компетентност. Не може да се справи с тази криза, ако не прочете как ние сме се справили с предишните две. А те не искат да четат”, упрекна управляващите Костов. 

Той добави, че неговото правителство е платило висока цена, за да направи необходимите реформи, върху които да стъпят следващите два кабинета. Командира сподели един от своите кошмари, който е вестникарско заглавие „Дефицит в НОИ – намаляване на пенсиите догодина”.

Мартин Димитров подчерта лошия пример на Гърция и Румъния, към който и му противопостави положителния. В Естония, където управлявали „приятели икономисти”, бил приложен план, подобен на този, за който „Синята коалиция” настоява от няколко месеца. 

Там инвестициите скочили четири пъти. В същото време у нас инвестиции просто няма.

Десните дадоха още една конкретна препоръка – Томислав Дончев, който е министър по еврофондовете, но без портфейл, да стане и вицепремиер. Сега му липсвали необходимите инструменти, за да упражнява контрол върху администрацията. 

700-800 милиона евро от еврофондовете няма да бъдат усвоени, прогнозира Иван Костов.

Другата мярка е съкращаване на администрацията, и то сериозно – с 1/3. 

Мартин Димитров пък за пореден път се опълчи срещу руските проекти. „Настояваме за категоричното спиране на проекта „Белене”, той струва много пари и не носи нищо на България”, заяви лидерът на СДС.

Той препоръча за всички бюджетни разходи да се прилагат правилата за европейските фондове. 

„Много фирми фалираха, докато чакаха да си получат парите от държавата. Не можем да приемем, че правителството има пари за тютюнопроизводителите, АЕЦ „Белене“, Южен поток, но няма пари за бизнеса. Това е кокошката на българската икономика, хората, които плащат данъците”, посочи Димитров.  

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.