Пропускане към основното съдържание

И шефката на НЗОК под ножа за далавери

Прокуратурата повдигна две обвинения на Жени Начева

Снимка: НЗОК

След съвместни действия с ДАНС прокуратурата привлече като обвиняеми Жени Бумбарова-Начева (директор на НЗОК), Емил Райнов (бивш зам. здравен министър) и Веладин Битолски.
И на тримата е определена мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на по 2 хил. лв.
На Начева са повдигнати две обвинения за престъпления по служба.
Първото от тях е за това, че за периода февруари–май 2009 г. в качеството си на шеф на Дирекция "Бюджет и финансови параметри" на НЗОК Начева е превишила правата си и еднолично се е разпоредила да бъде извършена корекция в бюджета на РЗОК – Сливен, а именно да бъде завишен годишният разполагаем лимит на болница ”Хаджи Димитър”, без да са налице основания за това.
От това са настъпили вреди на НЗОК за 800 000 лв.
Второто обвинение срещу нея е за престъпление по служба, извършено в периода 1.03.2010– 31.03.2010 г.
Разследващите са установили, че на 2.03.2010 г. неправомерно е разпоредила на директора на РЗОК – София-град, да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити на ”Токуда Болница София” АД за отчетен период юли и септември 2009 г. на обща стойност 327 248,44 лева, отчетени от болницата, но през декември 2009 г.
В периода 1.03.2010 г. – 31.03.2010 г. Начева неправомерно е разпоредила на директора на РЗОК – София-град, да бъдат изплатени средства за извършена дейност над месечните лимити и на Военномедицинска академия – за дейност през февруари 2010 г., незаявени и непроверени от СЗОК – София, в размер на 511 917 лева.
Жени Начева застана начело на НЗОК на 10 февруари 2010 г., след като кандидатурата й бе издигната от парламентарната група на ГЕРБ.
Тогава тя замени на поста Румяна Тодорова, която подаде оставка още през ноември 2009 г., след като новата власт я обвини, че безобразно е управлявала здравната каса, че е в лошо финансово състояние и дори, че НЗОК е източвана.
На Емил Райнов пък са повдигнати две обвинения за търговия с влияние.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.