Пропускане към основното съдържание

ЕС ще поиска Канада да махне визите за българи

Темата ще бъде обсъдена на среща на пети май

Баронеса Аштън. Снимка: БГНЕС
Европейският съюз ще настоява за безвизов режим между Канада и всички страни от ЕС. Това заяви върховният представител за външната политика на ЕС Катрин Аштън, която бе изслушана от Европейския парламент в навечерието на насрочената за 5 май в Брюксел среща на високо равнище ЕС–Канада.
В момента България и Румъния са единствените страни от ЕС във визовия списък на Канада. Въпреки че София и Букурещ допускат безвизово притежателите на канадски паспорти, властите в Отава отказват да преминат към реципрочен визов режим, който се прилага към останалите членки на ЕС и към Европейската икономическа общност. 
Миналата година Канада върна визовия режим и за Чехия заради големия брой подавани молби за убежище, главно от чехи от ромски произход. Именно протестите на Прага са в основата на включването на визовата точка в дневния ред на срещата на върха. 
"Канада третира европейците като две категории граждани. ЕС трябва да защитава позицията си и проблемът да се реши най-късно до края на 2010 година", настоя по време на дебата във вторник вечерта румънският евродепутат Мариан Маринеску, заместник-председател на най-голямата парламентарна група – ЕНП.
Според сега действащото европейско законодателство Брюксел може да въведе визи за канадски граждани при съгласие на мнозинството страни членки. Едно от дебатираните решения е въвеждането на визи за канадските бизнесмени и чиновници. 
Европарламентът препоръча бързо решаване на визовия проблем, за да се постигне еднакво третиране на всички европейски граждани, като се засили натискът срещу Отава.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.