Пропускане към основното съдържание

Полша не знае такава трагедия

Нашият народ загуби 88 от най-добрите си синове и дъщери, коментира Gazeta Wyborcza

Невъобразима трагедия в Смоленск. Такава трагедия полската история досега не познава. Нашият народ загуби 88 от най-добрите си синове и дъщери.
Така престижният полски всекидневник Gazeta Wyborcza съобщава новината за разбилия се в Русия Ту-154.
Президентът Лех Качински, съпругата му Мария и още редица високопоставени полски официални представители загинаха при самолетна катастрофа в Смоленск (Западна Русия).
На борда на самолета са пътували общо 96 души, от които 88 са били членове на полската делегация за възпоменателна церемония в Катин.

Лех Валенса: Невъобразимо нещастие!

Полската делегация включвала началникът на президентската канцелария Владислав Сташак, началникът на генералния щаб на въоръжените сили Франтишек Гонгор, бившият министър на националната отбрана Йежи Шмайджински, управителят на централната банка Славомир Скшипек, заместник-министърът на външните работи Анджей Кремер, представители на полското духовенството, съобщава Polskie radio. Загинали са и 15 депутати от Сейма и сенатори.
Сред имената на загиналите военни фигурират генерал Бронислав Квятковски, началник на оперативните сили на Полша, генерал Тадеуш Бук, командир на сухопътните сили, Анджей Бласик, командир на ВВС, Войчех Потасински, командир на специалните части, вицеадмирал Анджей Карвета, командир на ВМС.
В полската войска ще има смяна на поколенията. Процесът вече започна, но съдбата го ускори, коментира политологът Лена Коларска-Бобинска.
Онлайн изданието на списание Wprost обобщава новините от последните часове така: Поляците са в шок. Не могат да повярват какво се е случило.
Wirtualna Polska излиза със следното заглавие: Безпрецедентна трагедия. Черен ден за поляците.
Исусе, Света Дево, това е невъобразима трагедия, невъобразимо нещастие! - това извика Лех Валенса след новината за катастрофата в Русия.
Преди 70 години в Катин Съветският съюз елиминира полския елит. Днес полският елит погина там, докато отиваше да отдаде почит на поляците, убити през 1940 г. - отбеляза първият демократично избран президент на посткомунистическа Полша.
Полша ще проведе собствено разследване
Премиерът на Полша Доналд Туск свика спешно заседание на правителството. В страната е обявен едноседмичен траур.
Полша очаква Русия да й предостави цялата информация от разследването на причините за трагедията, заяви за агенцията Павел Коч, прессекретар на полското посолство в Москва.
Полша ще проведе собствено разследване, заяви междувременно във Варшава генералният прокурор на страната Анджей Шеремет.
След трагедията функциите на президента поема, както е по конституция, маршалът на Сейма (председателят на долната камара на парламента) Бронислав Коморовски. 
До 14 дни той би трябвало да обяви кога ще са изборите за нов президент.
В Полша ще бъдат произведени предсрочни президентски избори след гибелта при самолетна катастрофа на държавния глава Лех Качински, потвърди говорителят на правителството Павел Грас.

Версии за трагедията

Контролните служби на летището в Смоленск са препоръчали на самолета на полския президент Лех Качински да не каца, съобщава вестник Gazeta Wyborcza. Вестникът се позовава на полски военни източници.
15 минути преди предвиденото кацане на самолета на Качински Ту-154, контролните служби са забранили на самолет Ил-76 да се приземи на летището поради лоши метеорологични условия.
В района на пистата е имало гъста мъгла, съобщи по-рано ИТАР-ТАСС. Руският военен самолет изпълнил нареждането и се отправил към друго летище.
Грешка на пилота е възможна причина за разбиването на самолета на Лех Качински, допусна днес говорител на регионалните власти в руската Смоленска област.
Той обясни, че пилотът е бил посъветван да се приземи в Минск, но решил да кацне в Смоленск. 
Според руската агенция Интерфакс пилотът е направил четири опита да приземи самолета.
Руските медии съобщават, че самолетът Ту-154 е закачил дървета при приземяването си и падайки е избухнал в пламъци.
Президентският Ту-154, който е съветско производство, е бил на най-малко 20 години.
През последните няколко години неведнъж беше съобщавано за произшествия със самолета на Лех Качински, припомня радио Гласът на Русия.
През декември 2008-а президентският Ту-154 излезе от строя в Монголия - нощният студ изведе от строя механизмите за управление на крилото.

Светът скърби

Българският министър-председател Бойко Борисов изпрати съболезнователен адрес до премиера на Република Полша Доналд Туск във връзка с трагичния инцидент, в който загина президентът на републиката Лех Качински.
В текста на премиера се казва: „Потресен съм от новината за трагичната гибел на дълбоко уважавания от мен господин Президент на Република Полша Лех Качински, неговата съпруга и придружаващите го лица. В този тежък за Полша момент, приеми скъпи приятелю, моите, на правителството на Република България и на приятелския български народ искрени съболезнования и солидарност с правителството и народа на Полша. Моля, предайте на близките на всички загинали нашите най-дълбоки съчувствия и подкрепа”.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен изрази дълбоки съболезнования за гибелта на президента на Полша Лев Качински. От името на НАТО и от мое лично име изразявам най-дълбоки съболезнования на народа на Полша и на семействата на президента и на г-жа Качинска, както и на семействата на всички, които загинаха в ужасната катастрофа, заяви той в съболезнователна телеграма.
ЕС и редица европейски държави поднесоха съболезнования за гибелта на полския президент.
Испанското ротационно председателство на ЕС изрази солидарност с Полша и нейния народ.
Съболезнования поднесоха също германският канцлер Ангела Меркел, британският премиер Гордън Браун, министърът на външните работи на Италия Франко Фратини.
Руските държавни ръководители Дмитрий Медведев и Владимир Путин също поднесоха своите съболезнования.

Лех Качински е роден на 18 юни 1949 година във Варшава. Той е юрист по образование. В периода 2002-2005 година е кмет на Варшава. 
Качински бе един от лидерите на партия “Право и справедливост”.
През октомври 2005 година е избран за президент на Полша.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.