Пропускане към основното съдържание

730 000 лева укрити данъци от баровски магазини

730 000 лева укрити данъци от баровски магазини

За магазини на централни улици и булеварди в София, Пловдив, Варна, Бургас и Велико Търново са укрити 730 000 лева данъци, съобщиха от Националната агенция за приходите (НАП). 
Агенцията установила с 50 ревизии, че част от собствениците изобщо не са декларирали доходи от наем, а други значително занижили цената, на която отдават помещенията. 
По закон всеки, който събира наем, плща върху него 10% данък. Ако сумата е повече от 50 000 лева на година, собственикът задължително трябва да се регистрира по ДДС. 
След ревизиите наемодателите на съответните имоти са глобени и задължени да платят укритите данъци заедно с лихвите. 
Данъчните инспектори хванали собственик на помещение с площ 41 квадрата на бул.”Витоша”, който обявил, че за година е взел от наем 6000 лева, или по 500 лва месечно. 
НАП възложила експертиза, която установила, че реалният наем за този обект е 22 000 лева за година, или 1800 лева месечно. 
Преди да започнат ревизиите, данъчните направили проучване за пазарните цени в най-големите градове в страната. 
Класация на световната посредническа агенция „Cushman&Wakefield” например, нарежда бул. „Витоша” в Топ 50 на най-скъпите търговски улици. Проучването включва 233 улици в 47 държави. 
След като се запознали с тази класация, данъчните започнали пилотна проверка за платените данъци от имоти на търговски улици и установили, че доходите масово не се декларират, или се крие част от тях. 

НАП предупреждава, че проверките ще продължат.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.