Пропускане към основното съдържание

Тополнишкия зарибявал София с хероин

73 кг хероин и над 400 хиляди евро са спипани в спецакция



Канал за трафик на хероин към Испания е разбит при акция на ГДБОП и полицаи от областните дирекции в Стара Загора и Благоевград.

снимка: МВР








На територията на Стара Загора са иззети 73 килограма хероин и са задържани трима души.
В района на гр. Шипка полицаите открили 117 пакета хероин, укрити в специален тайник в автомобила на един от задържаните.
По-късно в района на гр. Гурково са задържани още двама души, участвали в схемата. В лекия автомобил, в който пътували, имало празен тайник. Единият от задържаните сам е предал 29 пакета хероин, укрити в дома му.
В хода на операцията в Благоевград са задържани шестима души.
От жилищата им са иззети общо 290 хиляди евро, 24 500 лева, 6700 долара, 900 грама кокаин, 726 грама хероин и 970 грама амфетамин и газов пистолет, преправен в боен, с 250 патрона за него.
Сред задържаните е и организаторът на групата Огнян Атанасов – Тополнишкия, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.
При претърсвания в дома на Тополнишкия антимафиотите иззели 300 грама амфетамин, 55 хиляди евро, 4500 щатски долара, близо 50 мобилни телефона и много СИМ карти, злато.
Директорът на отдел “Наркотици” в ГДБОП Станимир Флоров коментира, че Атанасов държал разпространението на хероин и кокаин в Благоевград и София.
По думите му Тополнишкия е стоял най-високо в разбитата схема.
Огнян Атанасов – Тополнишкия, е стар познайник на полицията. През 2000 година той е арестуван пред мотел "Църна Маца" с половин килограм хероин.
С Тополнишкия е бил и партньорът му Васил Маникатов. По това дело от началото на 2006 г. Маникатов излежава 10-годишна присъда в Софийския централен затвор, а Огнян Атанасов е оправдан и на трите съдебни инстанции.
Цветан Цветанов обясни, че за ареста на Тополнишкия има три европейки заповеди, издадени от гръцките власти. 
През 1995 г. той е арестуван в момент, в който продава хероин на офицер под прикритие от гръцките служби. Осъден е на 18 години затвор, които излежава в гръцки затвор, откъдето обаче успял да избяга през 1998 г.
През 2006 г. в България Атанасов сключва споразумение с прокуратурата, прави признания, че е разпространявал наркотици в Гърция, а Благоевградският окръжен съд го осъжда на 3 години затвор и глоба от 200 лева, като излежаването на присъдата е отложено.
Две години по-късно в България се получава европейска заповед за ареста му, издадена от апелативния прокурор на Солун, и Окръжният съд в Благоевград постановява той да бъде предаден на гръцките власти.
Адвокатите му обаче обжалват решението пред Софийския апелативен съд с мотива, че Атанасов вече е осъден в България за същото престъпление и съдът не уважава заповедта.
След това властите в Солун издават втора европейска заповед за задържането на Атанасов за 14 престъпления, които е извършил на територията на Солун. Съдът отказва да изпълни заповедта с мотива, че при издаването й са допуснати съществени пропуски.
Следва трета европейска заповед за задържането на Огнян Атанасов за престъпление, извършено през 2002 г.
На 8 февруари тази година той е задържан в районното управление в Петрич, след което е освободен, а делото срещу него е насрочено за 29 март.
При друга акция на МВР и ДАНС в село Антон са намерени 40 килограма амфетамин, таблетиращи машини и около 200 кг таблетки, носещи логото на „Камагра“ (хапчета за подобряване на потентността).
Задържани са трима души. Вътрешният министър Цветан Цветанов изрази надежда днес да им бъде наложена постоянна мярка „задържане под стража“.


Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.