Пропускане към основното съдържание

Разбъркване на супата или ДПС - в по-голяма политическа изолация?

Нападението срещу Ахмед Доган не е нито е сценарий, нито е действително нападение
В събота 25-годишният бургазлия Октай Енимехмедов насочи газов пистолет към лидера на ДПС Ахмед Доган по време на Осмата конференция на партията, докато Доган четеше доклада си. Нападението предизвика вълна от политически и обществени реакции. Часове след инцидента стана ясно, че Доган се оттегля от поста си на председател на партията, който заемаше от създаването й, а на негово място застава досегашният зам.-председател Лютви Местан. Доган обаче остава пожизнен почетен председател. Dnes.bg потърси психолога и бивш член на на Централния съвет на ДПС Людмил Георгиев и политолога Румяна Коларова за коментар по темата.


Нападението срещу Ахмед Доган не е нито е сценарий, нито е действително нападение, а индивидуален акт на Октай Енимехмед и не е било подготвяно, заяви пред Dnes.bg психологът и бивш член на Централния съвет на ДПС Людмил Георгиев.

Той акцентира много повече върху другото събитие от Осмата конференция на ДПС – избора на досегашния зам.-председател на партията Лютви Местан за председател и избирането на Доган за пожизнен почетен председател. Психологът определи това решение като “уникално за демократична партийна практика“.

По думите на Георгиев Доган ще запази досегашните си функции – реденето на листи, издигането на кметски кандидатури и такива на общински съветници.

Очевидно е, че Доган си остава действащият председател, докато Лютви Местан се ограничава в рамките на това, което е бил досега – зам.-председател, нищо, че на книга се води председател.

Георгиев предрече още, че ДПС ще продължи да затъва в политическа изолация, въпреки смяната на председателя.

Де факто няма смяна, де юре може и да има. Мисля, че ДПС ще продължава да затъва в политическа изолация с изключение на БСП. Освен двама зам.-председатели на БСП нямаше други представители на политически партии, коментира още Георгиев.

Целта на нападението срещу Ахмед Доган безспорно не е била убийство, но това не означава, че е инсценировка, заяви политологът Румяна Коларова пред Dnes.bg. По нейни думи всяко политическо покушение няма за цел единствено и само физическото отстраняване, така че в случая става дума за политическо покушение, каквото може да има в цяла Европа. Според Коларова в случая целта не е била убийство, а е била унизяване.

По нейни думи сам по себе си опитът за покушение срещу Доган не би имал силен негативен ефект върху международния имидж на страната ни. По-скоро той е част от поредицата неприятни инциденти, към които ние сме особено чувствителни.

Обикновените граждани и политиците от други държави едва ли биха реагирали много, ако това е единично събитие, заяви тя. Ако само това ни бяха кусурите, с мед да ги намажеш, обясни Коларова.

Според политолога обаче негативният ефект ще се задава по-скоро от негативния контекст отколкото от самото събитие.

Все още е рано. Първо може да се окаже, че ефектът ще бъде само разбъркване на супата – тоест няма да има ефект, така Румяна Коларова коментира очакванията си за ефекта върху политическата обстановка от опита за покушение.

Според нея е възможно случаят да има и положителен, и отрицателен ефект върху подкрепата да ДПС.

Тя постави акцент и върху доклада на Доган, който той трябваше да прочете на конференцията. Пожизненият председател на ДПС представяше последния си доклад като председател, когато беше нападнат.

По думите на Коларова може да се помисли дали обществото е щяло да обърне повече внимание на думите, ако Доган беше изчел доклада си без инциденти и всичко беше отразено с няколко кадъра.

Дали ефектът беше по-голям от това, че много хора го следяха на живо и следяха каква физиономия прави Доган, Местан и публиката, попита Коларова.

Тя смята, че обществото е щяло да обърне повече внимание на доклада, ако изнасянето му беше минало без инциденти, но допълни, че със сигурност има хора, които са на противоположното мнение.

Резултатите тепърва ще ги оценяваме, непосредствено след инцидента не можем да ги оценим, обобщи тя.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.