Пропускане към основното съдържание

Обезкуражените безработни са се увеличили с 34 хил. за година

През 2009 г. хората, които са се отчаяли, че ще си намерят работа, са се увеличили с 34 хил. души спрямо 2008 г. и броят им вече надхвърля 184 хил. Това показва изследването на Националния статистически институт (НСИ) върху динамиката на работната сила през миналата година.
Т.нар. обезкуражени са хора, които заявяват, че искат да се трудят, но не си търсят работа, защото не вярват, че ще намерят. Заради това те не се регистрират в бюрата по труда и увеличаването им не се отчита като ръст на безработицата.
Според официалната статистика през миналата година без работа са били 238 хил. души, или с 19.2% повече спрямо 2008 г. С близо 40 на сто са се увеличили безработните, които са съкратени преди по-малко от 12 месеца. В същото време броят на продължително незаетите е останал почти същият - 103 хил., което означава, че уволненията са били много мащабни.
Данните на НСИ показват несъответствие между броя на безработните и намаляването на заетите. През 2009 г. 107 хил. души са останали без работа, но само 40 хил. души се определят като безработни. НСИ прави изследванията си чрез анкети сред гражданите, а не на базата на регистрираните в бюрата по труда.
Вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров обяснява разминаването в данните на двата показателя на официалната статистика със сивата икономика. Според него който е останал без работа, но не се е записал на борсата, се труди "на черно".
Другият тревожен факт от статистиката за миналата година е, че младежите между 15 и 24 години най-трудно си намират работа и най-малко се задържат във фирмите. Обяснението на специалистите по човешки ресурси е, че при съкращения мениджърите се опитват да запазят по-възрастните и опитни служители, които са и по-лоялни от младите. 
Данните на НСИ показват още, че в условията на криза жените на възраст между 55 и 64 години доста по-успешно се пласират на пазара на труда от мъжете.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.