Пропускане към основното съдържание

Иван Костов: Протестният потенциал в обществото нараства, за ралика от неговото влияние

Иван Костов: Протестният потенциал в обществото нараства, за ралика от неговото влияние
Протестният потенциал в българското общество нараства, но влиянието на протестиращите не нараства, сочи посочва в публикуван днес доклад на "Лаборатория управление на рискове" към Нов български университет (НБУ), създадена и ръководена от Иван Костов. Въпреки това протестите имали потенциалът да предизвикват политическа криза, както се е случвало през зимите на 1990, 1996/97 и 2013 година.


Като фактор, ограничаващ масовостта на протестите се посочва фактът, че различните групи протестиращи не успяват да постигнат съгласие за общи цели и мотиви. Освен това всяко политическо лидерство е подложено на спонтанен бойкот.

В доклада проявите на т.нар. "контрапротестиращи се определят като манифестации, защото не са граждански, а изцяло политически феномен, предназначен да създаде мит за симетричност, с който да омаловажи гражданските протести. Според изследването протестите консолидират изпълнителната и законодателната власт и води до сближаване Коалиция за България, ДПС и Атака.

Според експертите от "Лаборатория управление на рискове" през зимните месеци вероятно ще се родят нови форми на протест и за изостряне на политическото противопоставяне.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.