Пропускане към основното съдържание

Как се чества Коледа в различните страни?

оледа и зимните празници се празнуват по целия свят
Коледа и зимните празници се празнуват по целия свят. Изглежда, че основните традиции на коледните празници са едни и същи, но всяка страна добавя свои специални неща в този специален ден. Също така има нещо общо между тях: повечето, ако не всички празнуват Коледа на 25 декември. Една основна разлика при посрещането на Коледните празници в различните страни е особеностите в културите и продължителността на тази традиция. В действителност, всяка традиция си има своята уникалност и това прави Коледата магическа.


Коледата в Италия е известна като Novena. Тя започва осем дни преди Коледа и тържествата продължават в продължение на три седмици. През седмицата на Коледа децата ходят от къща на къща свирят на инструменти и рецитират стихове за Коледа, докато са облечени като пастири. Дават им пари, за да купят подаръци на своите родители. В някои части на страната, пастирите носят музикални инструменти в градовете, за да се присъединят в празничните събития, докато пеят коледни песни. Те също празнуват на Коледа и Бъдни вечер с празнична трапеза.

В полунощ, децата се събират на празненствата да рецитират поеми, но те няма да получат подаръците си до 6-ти януари. Подаръците се носят от Бефана, вещица, която лети наоколо и пълни детските чорапи и обувки с подаръци. Оставя въглища за тези деца, които са били лоши.

Коледата в Китай се фокусира повече върху децата, отколкото върху нещо друго от празника. Това зависи и от това дали детето е християнин или не. Така например християнските деца в Китай украсяват дърветата с орнаменти, които могат да бъдат направени във форми от хартия, вериги или фенери. В допълнение, те увисват чорапи, които ще бъдат напълнени с подаръци и видяни на Коледа сутринта. Също така те познават Добрият старец.

За разлика от тях, нехристиянките деца имат различен подход към този празник и празнуват пролетен празник. Те го празнуват с вкусна храна и посещение на grave sites, за да почетат своите предци. Подобно на християнските деца, нехристиянските също са основният фокус на тържествата. По време на пролетния фестивал, те получават неща, като дрехи или играчки, а също гледат и фойерверки на небосвода.

В Холандия, Св. Николай пристига за коледните празници през Ноември. Той се облича в епископски дрехи и използва лодка за да пътува из страната, за да види децата. Неговият помощник Черен Петър носи испански дрехи. Легендата разказва, че Черен Петър и св. Никола прекарват по-голямата част от годината в записване поведението на децата в голямата книга и подготвят списък с подаръците. Св. Никола язди на бял кон по време на парада на празниците в Холандия.

Традиционно, Холандските деца оставят своите дървени обувки, пълни със сено и моркови за коня на Св. Никола. Св. Никола и Черен Петър взимат сеното и морковите и пълнят обувките с подаръци на 5 декември, известно също като Синтерклаас Ева. По време на коледните празници, холандските фермери надигат дълги рогове/сирени по време на залез слънце. Тази традиция представлява идването на Коледа и се прави около кладенци и се възпроизвежда силен звук. Коледния ден се прекарва в църквата докато семейството се събира и се възхищава на коледната елха и се пеят коледни песни.

Хората от Шотландия празнуват Hogmanay, която се провежда на нова година. Коледното празненство прилича на също на това, което правят в САЩ. Децата подготвят списък до Дядо Коледа. Те оставят чаша с мляко или уиски за Дядо Коледа, за да се подкрепи, преди да постави подаръците под коледната елха. Децата също оставят моркови за северните елени.

Родителите купуват подаръци за децата, почистват и се подготвят за празника на Коледа. Това, което шотландците подготвят е голям огън, свирят на гайда и танцуват около него.

Nisse е пакостлив елф за празничния сезон в Дания. Той живее в селските къщи и прави лудории. Nisse носи сиви вълнени дрехи, червена шапка и чорапи, и бяло сабо. За да укроти това същество семейството приготвя пудинг и овесена каша. Nisse нарича да бъдат добри децата и също да помага на фермерите.

Коледа е време на празнуване в цялата страна. Тя започва от Бъдни вечер с бадеми скрити в оризовия пудинг. Който намери бадем печели награда. Приготвят се също вкусни храни като гъска, запечени картофи и торта. Коледното дърво е тайно украсено от родителите с играчки. На Бъдни вечер семействата се събират, за да рецитират коледни стихотворения и песни. Коледа е най-популярният празник в Дания, тържеството продължава през цялата нощ.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.