Пропускане към основното съдържание

На добър час! Новата учебна година започва днес

Звънецът бие за първи път за близо 64 000 първолачета

Звънецът бие за първи път за близо 64 000 българчета
В цялата страна ще бъде открита тържествено новата учебна година. Близо 756 хиляди ученици и 127 хиляди учители ще влязат в класните стаи днес.


За първи път класната стая ще прекрачат 63 596 българчета - почти толкова, колкото и в последните две години. В София обаче се очакват 700 първокласници повече. Според експертите това се дължи най-вече на непреставащата миграция към столицата в търсене на работа и препитание.

17 училища в цялата страна ще бъдат закрити заради липса на деца, в 62 училища ремонтите ще продължат и след първия учебен звънец, съобщава БНТ. Дори и да има незавършени ремонти, няма да има училище, което да не посрещне възпитаниците си, обеща просветният министър Анелия Клисарова. Остават обаче поредица от нерешени въпроси, като факта, че само 3% от българските учителите са под 29-години.

Всички безплатни учебници от 1 до 7-ми клас вече са в училищата. Те струват на държавата близо 20 млн. лева. За втора година училищата ще приемат и 5-годишни деца. В цялата страна е подсигурено целодневно обучение за всички деца до 4 клас. По цял ден в класната стая ще могат да прекарват и учениците до 8 клас на средищните учебни заведения.

От Просветното министерство имат амбицията да модернизират от тази година класните стаи в цялата страна с интерактивни дъски, таблети и безжичен интернет. Обмисля се и въвеждането на социален пакет за млади учители, за да се привлекат повече педагози под 30-годишна възраст.

Новата учебна година започва и в някои от университетите у нас. Премиерът Пламен Орешарски ще открие новата академична година в Университета за национално и световно стопанство. Официално начало на учебните занятия ще бъде дадено още в Медицинска академия и в Националната спортна академия.

През тази учебна година учениците ще имат общо 5 ваканции и два неучебни дни - 21 и 23 май, когато ще се проведат матурите и изпитите след 7-ми клас.

Източник dnes.bg

Коментари

  1. Мила госпожо министър,все повече стари учители ще има в училище защото така ги пенсионирате.А млади учители наистина има,но няма кой да им освободи място за работа ,просто достатъчно ученици няма.Та притеснявайте се, не че няма млади учители , а че има много стари учители.

    ОтговорИзтриване

Публикуване на коментар

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.