Пропускане към основното съдържание

Въпреки кризата: Българинът плаща дълговете си по-редовно

По-сериозни сме от германци и французи, сочи проучване

Напук на кризата българинът все по-редовно си плаща дълговете
Напук на кризата българинът все по-редовно си плаща дълговете. Закъснелите плащания от клиентите към фирмите са намалели наполовина през 2013 година в сравнение с предходната, сочат данните от международно проучване на компанията за събиране на вземания “ЕОС Матрикс” сред 12 европейски държави, представени от "Труд".


Докато през миналата година всяко трето плащане (33%), е било извън срока, то през настоящата нередовните трансфери вече са паднали на 15%.

Обяснението за повишената изрядност на потребителите е, че фирмите все повече скъсяват сроковете за отложено плащане на клиентите си, което има дисциплиниращ ефект. Например само за година средният срок за отложено плащане у нас е намалял от 20 на 13 дни.

Така българинът се оказва най-изрядният платец в сравнение с потребителите в 11 други европейски държави, сочат данните от проучването. Малко просрочия имат също клиентите в Русия, Франция и Румъния, а най-неизрядни са германците, поляците и белгийците.

Бизнесът също става по-изряден в обслужването на задълженията си, но като цяло подобрението е по-слабо в сравнение с това при гражданите, сочи изследването. Обемът на забавените плащания на компаниите за една година е паднал от 31% на 25%.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.