Пропускане към основното съдържание

Новият папа е Франциск, а не Франциск I

Официалното име е без римското число, уточни Светият престол

Новият папа е Франциск, а не Франциск I
Ватиканът заяви, че официалното име на новоизбрания папа е папа Франциск, без римско число, съобщи Асошиейтед прес.


На пресконференция във Ватикана говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди направи уточнение във връзка с възможно объркване, като заяви, че кардинал Жан-Луи Торан, който обяви името пред света, е казал просто Франциск. Така е записано името в първия бюлетин на Ватикана за новия папа, добави говорителят.

Този папа може би един ден ще бъде наричан Франциск Първи, ако някой от наследниците му реши да му отдаде почит, като приеме името му и се нарече Франциск Втори, посочи Ломбарди. Кардинал Берголио, който е първият папа от американския континент и първият папа йезуит, е също така първият папа, избрал името Франциск, в памет на Свети Франциск от Асизи, или Свети Франциск Асизки, отбелязва Франс прес.
Ломбарди, който самият е йезуит, изрази задоволство от избора на това име, защото Франциск е "голям свидетел на Евангелието". "Той не избра името Игнаций /като Игнаций Лойола, основателят на Ордена на йезуитите/, и с това иска да каже, че ние сме в служба на Църквата", добави говорителят на Ватикана, предаде БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.