Пропускане към основното съдържание

Израел стреля срещу Сирия за пръв път от 1973 г. насам

Израел стреля срещу Сирия за пръв път от 1973 г. насам
Израелската армия произведе предупредителен изстрел с управляема ракета срещу Сирия, след като за втори път през последните дни сирийски снаряд попадна близо до израелски военен пост на Голанските възвишения. Това е първият случай от войната Йом Кипур от 1973г., когато израелски части откриват стрелба по сирийската армия.


Ген. Йоав Мордехай, говорител на армията, уточни, че инцидентът е станал до поста Тел Хазека и че ответният изстрел най-вероятно не е причинил щети и не ранил никого, защото е бил насочен в безлюдна зона. Според военни източници на израелската преса използвана е ракета "Таммуз", която е насочена до произвелата изстрела сирийска батарея.


В същото време Израел изпрати и предупреждение до ООН, че всеки следващ подобен инцидент ще бъде посрещнат "с реален отговор".

Изстрелът е бил само един, защото инструкциите са за масивен отговор, само в случай на голям сирийски обстрел. "Но няма да приемем повече да се стреля по наша територия. Това е сигнал към сирийците, че няма да прощаваме за всичко, което пада на нашите земи", коментира източник на в."Джерузалем пост", който уточнява, че двете страни не са в конфликтна ситуация.

Часове преди това военният министър Ехуд Барак предупреди, че страната ще реагира, ако отклонили се сирийски снаряди продължат да падат по Голанските възвишения. "Посланието ни е предадено. Не мога да ви гарантирам, че повече няма да падат мини и снаряди. Но ако падне снаряд, ще отговаряме", заяви министърът по националното радио без да навлиза в подробности.

Министърът за гражданската защита Ави Дихтер заяви, че Израел се нуждае от "стоманени нерви" за справяне с нестаблиността в Сирия. Според него Израел просто няма срещу кого да отвърне, защото от другата страна на границата цари хаос.

Миналата седмица три сирийски танка, участващи в сражение с бунтовници, навлязоха в демилитаризираната зона на Голанските възвишения и останаха там няколко часа.

Изглежда за пръв път от доста години израелската армия е изправена пред тежка ситуация да има заплахи и на южната граница с ивицата Газа, и на северната със Сирия. Израелската преса коментира, че случилото в неделя е уникално за последните 39 години и че този отговор е резултат на подробни обсъждания в щаба на армията и в Северното командване. След като месеци наред граничните постове слушат стрелбата откъм сирийска страна, през лятото е формулиран план за реагиране в случай на ескалация на напрежението.

Първата фаза са вербални предупреждения срещу Дамаск чрез ООН - това вече бе направено, но без резултат. Предупредителният изстрел от днес е втората фаза и за него е решено да не се използва обикновена артилерийска стрелба, а да се демонстрира високотехнологична ракета като "Таммуз", която бе показана публично едва преди около година. Третата фаза на конфронтация е нещо, което никой не иска, но което, както коментира пресата, не е изключено, "защото понякога отчаяните диктатори правят отчаяни неща".

В същото време на юг групировките в Газа продължават всеки ден да обстрелват с ракети Южен Израел и ситуацията се влошава, включително заради нестабилността в съседен Египет и възхода на ислямистите там.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.