Пропускане към основното съдържание

"На училище": Три задължителни прегледа преди първия учебен ден

Лятната ваканция почти приключи, а приготовленията за новата учебна година са в разгара си
Лятната ваканция почти приключи, а приготовленията за новата учебна година са в разгара си. Малките ученици са пораснали с близо половин педя, по-големите момчета са възмъжали, а момичета са се разхубавили. Така обикновено действат игрите, почивката и хубавото време.


В началото на учебния сезон обаче е добре родителите да подкрепят видимо положителните ефекти от лятото с експертно мнение за здравословното състоянието на учениците. "Дневник" потърси съветите на трима лекари – офталмолог, зъболекар и ортопед, които са специализирани в работата с деца и тийнейджъри.

И тримата са единодушни, че повечето здравословни проблеми в детска възраст остават скрити за неизкушените от медицината родители и за съжаление се откриват едва когато детето се оплаче от болката. Затова до болка втръсналият на всички съвет за периодични профилактични прегледи остава все така актуален.


Изрично изискване за прегледи на учениците всяка година няма. В този смисъл не е задължително да отидете при специалисти непременно преди първия учебен ден, но не отлагайте твърде много.

Единствено родителите на първокласниците трябва да се срещнат с личния лекар, тъй като още в първите учебни дни трябва да предадат на класния ръководител попълнена профилактична лична карта. Бланките се продават в повечето книжарници. От родителя се изисква да попълни данните на детето, а лекарят попълва основните сведения за здравословното състояние на първокласника, както и за направените му до момента ваксини. Картата се съхранява в училището.


Котешко гръбче срещу гръбначни изкривявания

Сериозните гръбначни изкривявания трудно се забелязват и често се бъркат с порочната, леко прегърбена стойка. Детският ортопед д-р Венелин Алексиев съветва родителите да проведат лесен за изпълнение в домашни условия тест, който подсказва дали има някакво изкривяване.

"Най-диагностичният тест, който се провеждаше преди време и от училищните лекари, е детето да се наведе напред, все едно ще скача в басейн. Стойката се нарича още котешки гръб. Тогава се гледа дали гръбнакът в овален и дали има нарушения в симетрията между лявата и дясната половина на гърба", обяснява ортопедът. Ако бъде забелязана някаква разлика, е задължително детето да бъде заведено при специалист.

По думите на д-р Алексиев училищната възраст е определяща за повечето заболявания на гръбнака - те се появяват около десетата година и затова във времето между осмия и десетия рожден ден на хлапето профилактичните прегледи са повече от желателни.

Ортопедът уточнява, че в началния пубертет между 10 и 15 години има много преходни растежни заболявания, които засягат точно определени растежни центрове и предизвикват болка: "Но това са неща, които са невинни, защото докъм 15 години най-късно тези растежни зони се затварят и тогава проблемът изчезва". За такива случаи кинезитерапевтичните програми и упражнения са най-добрият изход.

Формулата на добрата обувка

За правилната стойка и здраве на костната структура имат роля и обувките, които децата носят. Формулата за удобна обувка: маркова (не е задължително да е много скъпа), ниска, мека, широка и с пластична подметка.

Въпреки че много малки госпожици залитат по красивите, но неудобни обувки с висок ток, д-р Алексиев предупреждава, че всекидневното им носене може да бъде опасно за здравето. "Тясната и висока обувка е една от основните причини за често срещаното заболяване (особено при момичетата) - изкривяване на палеца. По-възрастните жени го наричат още "изхвръкнали кокалчета". Много хора третират това като козметичен проблем, но той не може да е козметичен, щом има болка", категоричен е лекарят.

Той обясни, че първата става на крака, където са т.нар. кокалчета, съчетава четири плаващи костици, които се изместват към средата на ходилото, когато ставата е деформирана. Започва да се изкривява и вторият пръст на ходилото, а болката се усилва. Тежките случаи на "изхвръкнали кокалчета" се лекуват оперативно.

Минералните води и белите зъби

Смяната на млечните зъби при децата започва малко преди първия учебен ден (6-7 години) за първокласниците и приключва около 13-та година, когато учениците са вече в седми клас. Мисълта, че така или иначе зъбите ще бъдат подменени, съвсем не означава, че грижата към тях трябва да бъде по-рядка.

Детският зъболекар д-р Филка Даилова съветва преди началото на учебната година всички ученици да преминат профилактичен преглед. Уточнява, че всъщност такъв трябва да се прави на всеки шест месеца.

"Зъбният статус на децата трябва да се следи още с пробива на първите зъби. Млечните зъби трябва да бъдат в добро състояние, за да пораснат здрави постоянни зъби", казва тя. Предупреждава, че лошото здраве на млечните зъби може да доведе до сериозни последствия: "При преждевременно изваждане на млечен зъб, който не може да бъде спасен, може да се разместят постоянните зъби, при продължителни парадонтити може да се увреди зародиш на постоянен зъб или да се появят други проблеми".

Когато смяната на зъбите е вече започнала, най-честите проблеми са ортодонтските – аномалии в захапката и подреждането.

Д-р Даилова отбелязва, че в последно време много често срещан проблем е пигментацията на зъбите, която много наподобява кариес, но всъщност не е. Такова оцветяване до голяма степен се дължи на водите, които пият децата. "Много семейства пият минерална вода, но невинаги минералните води са с ниско съдържание на флуор и оттам може да се получи флуороза (заболяване, при което се уврежда емайлът, проявява се най-често с поява на петна по зъбите - бел. ред.).

Пигментацията може да се дължи и на продължителен прием на антибиотици, неподходящи храни или начални кариеси", обяснява специалистът.

За много деца неприятните изживявания на зъболекарския стол създават страх за цял живот. Според Даилова обаче, ако се подходи правилно, то машинките могат да станат обект на любопитство, а ужасът от свистенето им да бъде преодолян. Приемът на витамини и минерали с пълноценната храна също е сред основните предпоставки за по-редки болезнени срещи със стоматолога.

Тя казва това с уточнението, че здравословното хранене не изключва профилактичните прегледи - родителите трябва да водят децата, преди да се получи видим проблем и преди болката.

Навреме написани домашни за здрави очи

Офталмологът д-р Павлин Кемилев съветва организацията на учебния процес при учениците да бъде такава, че до пет-шест часа следобед всички училищни задачи за следващия ден да са приключени.

От значение е и позата, в която детето ще учи и пише домашните. "То трябва да работи винаги в седнало положение. Не на колене, не на четири крака, не по корем в леглото, защото какви ли не пози съм виждал", съветва с усмивка лекарят. Обяснява, че приведената над тетрадката поза на писане разваля зрението. Разстоянието между очите и книгата трябва да е между 30 и 40 см.


Добре е светлината да идва от страната, на която пише детето. Ако то пише с лявата ръка, светлината трябва да идва отдясно и отпред, за дясната ръка важи обратното. Хубаво е светлината да е дневна или близка до дневната. "Има лампи, които имитират слънчевата светлина, но като цяло не е добре по-малките ученици да стигат дотам, че да учат на лампи. Това означава, че не са си свършили работата през деня".

При гледането на телевизия и работата с компютър при по-големите ученици лекарят препоръча на всеки 40 минути да се отделят 15 за почивка на очите. Очилата с антирефлексно покритие са също подходящо средство срещу вредните лъчения на мониторите.
За доброто здраве на зрението отново профилактиката е основна, напомня д-р Кемилев. "Контролни прегледи трябва да се правят задължително на шестмесечна възраст, на една година, на три години и преди започване на училище. Няма гаранция, че ако при последния преглед зрението на детето е било добре, това ще е винаги така. При децата, които вече имат някакъв диагностициран проблем, трябва да се спазва график на контролните прегледи, които лекуващият лекар е назначил".

Родителите трябва да изискват всяко от двете очи на детето да бъде проверено поотделно, защото много лекари забравяли да правят това и преглеждали зрението на двете очи едновременно.

Специалистът посъветва също, когато очите са зачервени или има често мигане, да се потърси мнението на офталмолог. Много лични лекари тълкували симптомите като неврологичен проблем и предписвали успокоителни за тикове. Вместо това се оказвало, че детето има алергия към ултравиолетовата светлина.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.