Пропускане към основното съдържание

Октоподът Паул и Карлес Пуйол пратиха "Ла Фурия" на финала

Испания ликува! На полуфиналите на световното първенство по футбол в ЮАР "Ла Фурия Роха" победи с 1:0 Германия и така за първи път в историята си се класира на финал на Мондиала.

В герой за иберийците се превърна Карлес Пуйол, който вкара единствения гол в средата на второто полувреме.

С това се сбъдна и прогнозата на предизвикалия сензация по време на Мондиала октопод Паул, който позна резултатите на абсолютно всички мачове на Германия. 

Победата на Испания бе напълно заслужена, тъй като те имаха превъзходство през цялото време и можеха да вкарат още няколко гола, ако не бе липсата на шанс. Това обаче няма значение, тъй като испанците накрая ликуваха.

На финала те ще се борят за титлата с Холандия, което пък означава, че победителят ще спечели първа титла в историята си.





Испания започна много активно от самото начало на мача и още в 5-ата минута стигна до много добро положение.

Педро даде страхотен извеждащ пас в коридор на Вия, той успя да достигне топката и хвърляйки се с шпагат, я засече, но и Нойер бе излязъл да скъси ъгъла и това му позволи да блокира удара.


Германия на свой ред се бе ориентирала към контраатаки и при една ситуация Месут Йозил получи извеждащ пас на ръба на засадата, но съдията вдигна много спорна засада.

Натискът на Испания продължи и в 14-ата минута Пуйол изпусна невероятно положение. Иниеста центрира от дясното крило, топката мина през купа от защитници на Германия и само на 5 метра от вратата Пуйол засече от упор, но направи по-трудното и прати топката над гредата.

До средата на полувремето "Ла Фурия" имаше впечатляващите 65 срещу 35 процента притежание на топката. Трябва да се отбележи обаче, че мачът бе много спортсменски и първото нарушение дойде едва в 26-ата минута.

Постепенно обаче натискът на Испания намаля, а и головите положения липсваха. Така в 30-ата минута Чаби Алонсо опита късмета си с удар от 25 метра, но прати топката встрани от вратата.

Германия също отговори с удар отдалеч на Пьотр Троховски и топката се насочи още по-опасно до гредата, но Касияс се хвърли и направи решително спасяване с една ръка.

До края на полувремето темпото на игра спадна още повече и нямаше нито една интересна ситуация. И ако пасивната игра на германците донякъде е изненада, то поведението на Испания бе съвсем в реда на нещата. Досега на този Мондиал иберийците не са получавали гол преди почивката, а в 3 от досегашните мачове резултатът бе 0-0.

В последните секунди на полувремето обаче това можеше и да се промени, ако съдията бе дал чиста дузпа в полза на Германия. Клозе започна контраатака и изведе Месут Йозил зад защитата. Халфът навлезе в наказателното поле и там Серхио Рамос го срита отзад, но реферът не видя нарушението.

Второто полувреме започна отново с натиск на Испания и на два пъти след бавни обсадни атаки топката бе поднасяна към Чаби Алонсо, който и двата пъти стреля доста опасно, но топката профучаваше на около метър встрани.

Десетина минути след подновяване на играта при идентична ситуация Давид Вия можеше да стреля, но диагоналният му удар по земя също не бе точен.

Постепенно натискът на испанците се засили и около 60-ата минута те стигнаха до няколко опасни положения. Първо след хитро чукване на Чаби Алонсо Педро изстреля истински снаряд от 20 метра и трябваше Нойер да прави много авторитетно спасяване. Топката обаче не бе изчистена и Иниеста овладя в наказателното поле. Той проби много напред и след това центрира успоредно на вратата, но топката се търкулна агонизиращо на метър покрай голлинията, без никой да успее да засече.

Още в следващата атака отново Педро нанесе поредния удар, който прати топката покрай вратата. Впечатляващото обаче бе, че това бе 11-и удар за Испания, срещу само 2 за Германия до този момент.

Няколко минути след това Чаби Алонсо показа перфектния си поглед към играта и центрира зад защитата към връхлитащия Серхио Рамос, но сантиметри не достигнаха на защитника да засече от близост до вратата.

След като устояха на тази буря от атаки, немците се посъвзеха и на свой ред погледнаха към вратата на Испания. В 67-ата минута бе и най-доброто положение за Бундестима. Йозил проби по крилото и намери Швайнщайгер в наказателното поле, той без замисляне центрира към другия край на наказателното поле и там оставеният непокрит Тони Кроос само на 10 метра от вратата стреля от воле, но Касияс направи решително спасяване.

Последваха още няколко центрирания, при които имаше леко напрежение в полето на Испания, без да се стига обаче до опасен удар.

И точно когато изглеждаше, че мачът отново ще стане равностоен с битка в центъра на терена, Испания нанесе своя удар.

След центриране от корнер в 73-тата минута защитникът Карлес Пуйол се извиси над всички и с мощен удар с глава забоде топката в мрежата.

Естествено при това положение германците трябваше да реагират и те изнесоха играта напред. Това обаче оголи много защитата им и създаде чудесни условия за контраатаки на Испания.

В 81-вата минута именно по този начин Педро имаше уникално положение, тръгвайки абсолютно сам в половината на Германия. Въпреки че бе застигнат от Фридрих в наказателното поле, последва хубав финт и имаше перфектна възможност за удар. Педро обаче реши да прави още финтове, сякаш искаше да влезе с топката в мрежата и накрая топката му бе отнета.

До края на мача натискът на Германия не доведе до нищо и така Испания ликува.

Германия - Испания 0:1

0:1 Пуйол 73

Германия: Нойер, Лам, Мертезакер, Фридрих, Боатенг (52 Йенсен), Кедира (80 Гомес), Швайнщайгер, Троховски (62 Кроос), Йозил, Подолски, Клозе

Испания: Касияс, Рамос, Пике, Пуйол, Капдевила, Бускетс, Чаби Алонсо (93 Марчена), Шави, Иниеста, Педро (85 Давид Силва), Вия (81 Торес)

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.