Пропускане към основното съдържание

Не е редно дисциплинираните да подпомагат недисциплинираните!

Страните от еврозоната се споразумяха да предоставят 150 милиарда евро на Международния валутен фонд, за да подпомогнат изпадналите в затруднение държави от валутния съюз, предаде Франс прес.


България обаче не смята да дава каквито и да било пари за подсилване на програмите на Международния валутен фонд .

Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, след като участва в конферентен разговор с министрите на финансите от страните на Еврогрупата. По време на разговора са обсъждани последните промени в договора за европейския стабилизационен механизъм и увеличаването на ресурса за МВФ.

Дянков посочи, че една от причините България да не иска да даде средства за МВФ е, че той "не е изиграл добра роля за преодоляване на финансовата криза". Втората причина е, че не е редно финансово дисциплинирани страни като България да подпомагат финансово недисциплинирани.

Решението, взето още преди месец в Брюксел, предвижда програмите на МВФ да бъдат подсилени със 150 млрд. евро, които да бъдат събрани от страните от еврозоната по квотен принцип. За страните извън еврозоната присъединяването е доброволно.

Пет държави, които не са нейни членки, са казали, че ще участват във финансирането на фонда - Чехия, Полша, Дания, Швеция и Великобритания, обясни още финансовият министър. Великобритания е заявила, че ще подпомогне МВФ не по линия на еврозоната, а по линия на Г-20.

„Аз изразих нашата категорична позиция, че България няма да участва по никакъв начин в подпомагането на МВФ”, заяви Симеон Дянков.

По време на конферентния разговор с останалите финансови министри от еврогрупата вицепремиерът Дянков е обсъдил и договора за Европейския стабилизационен механизъм. Той предвижда до 500 млрд. евро за подпомагане на държавите и ще влезе в сила от 1 юли 2012 г. Участието на частния сектор се предвижда по изключение (най-вече в случая с Гърция), поясни Дянков.

С квалифицирано мнозинство от 85 процента от страните в еврозоната ще могат да вземат решение да бъде подпомогната държава чрез този механизъм. Като страна извън еврозоната България не участва в този механизъм.

Позицията на Германия е помощта от този механизъм да се обвърже с подписването на пакт за финансова стабилност, аналогичен на този, който българското правителство вече прие със Закона за устройството на държавния бюджет, коментира Дянков.

Докато европейският пакт предвижда държавен дефицит до 3 на сто от БВП и до 60 процента държавен дълг от БВП, то българският финансов пакт определя до два процента дефицит и до 40 процента от БВП лимит на бюджетните разходи.

Третата точка от българския пакт за финансова стабилност трябва да залегне с промени в Конституцията, така че промяна в данъчните закони да може да се извършва само с квалифицирано мнозинство от парламента.

В отговор на въпрос дали не е необходимо и в българския финансов пакт да залегне изискване за лимит на държавния дълг, Дянков каза, че е възможно такова предложение да бъде внесено между двете четения на предложението за промяна в Конституцията.

Българското условие обаче ще е още по-строго и ще предвижда до 40 процента лимит на държавния дълг от БВП, каза Дянков, цитиран от БТА.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност