Пропускане към основното съдържание

Най-известните коледни и новогодишни сладки изкушения

Дойде времето за приготвяне на коледни сладки, бисквити, кексове и торти! Тук ще намерите някои от предложенията на „Кулинарен журнал“. За ваше улеснение сме поместили и рецептите на глазурите и пълнежите, споменати в книжката.


Глазура от белтък
Най-известните коледни и новогодишни сладки изкушения
1 белтък, 100 г пресята пудра захар, няколко капки лимон



Продуктите се разбиват до получаването на гладка смес.
Традиционна глазура за украса на коледни меденки и други сладкиши.
Може да се намаже с шпатула, по-дебелите линии се нанасят с шприц, а най-тънките – с обратната страна на дървено шишче за барбекю.

Варен марципан
2 яйца, 175 г пудра захар, 350 г смлени бадеми, 4 капки ванилова есенция, 1 ч. л. лимонов сок

Яйцата се разбиват леко и се смесват с пресятата захар. Купата се поставя над тенджера с кипяща вода и продуктите са разбиват на пухкава смес.
Сваля се от котлона и се прибавят смлените бадеми, ваниловата есенция и лимоновия сок. Разбива се с дървена лъжица, докато сместа започне да се отделя от стените. Тя се изважда върху поръсена с пудра захар повърхност.
Меси се първо с дървена лъжица, а после с ръце, докато сместа се охлади и стане гладка.
Увиване на кексове и торти с марципан
Марципанът се разточва на тънък лист, който трябва да е по-голям от горната повърхност на кекса или тортата + стените. Листът се поставя върху кекса/тортата.
Оформя се според формата и излишните части от листа са изрязват. Ръбовете се заглаждат с ръце, потопени в пудра захар.


Коледна украса от марципан
Коледна украса от марципан
50 г марципан, 75 г пудра захар, червена и зелена боя за хранителни продукти.

Марципанът се разбива с 25 г пудра захар. 50 г от получената смес се оцветява с 2 капки зелена боя, 20 г – с 1 капка червена боя, оставя се и малко количество неоцветен.
Зеленият и червеният марципан се разстилат между два слоя алуминиево фолио и се оставят да изстинат.
С помощта на нож от тях се изрязват декоративни листа. От неоцветения марципан се оформят няколко топчета. Кексът се украсява с декоративните листа и топчета.

Захаросани цитрусови корички
Кори от лимон, портокал, лайм, мандарина, грейпфрут (може да се събират дълго време в хладилника), захар в количество, равно на корите

Нарязаните на парчета кори се сваряват във вода за 2 часа. Отцеждат се от водата, премерват се и се връщат в тенджерата. Долива се прясна вода и се слага захар в количество, равно на това на захарта. Кипва се при непрекъснато бъркане. Сваля се от котлона и се оставя за една нощ.
На другия ден се кипва отново и се оставя да къкри бавно, докато течността се изпари почти напълно.
Корите се изваждат и се оставят да се изсушат върху решетка. Сухите кори се нарязват на парченца или ивички. Съхраняват се в херметически затварящ се буркан в хладилник.

Класически фондан
75 г свинска мас или бяла растителна мазнина (палмово масло), 3 с. л. лимонов сок, 500 г пудра захар

Мазнината, лимоновият сок и 2 с. л. вода се загряват в тенджера, докато мазнината се разтопи. В тенджерата се пресяват 275 г пудра захар.
При непрекъснато бъркане се довежда до кипване и се сваля ог котлона. Сместа се прехвърля в купата на миксер. Останалата пудра захар се прибавя лъжица по лъжица при непрекъсната работа на миксера. Фонданът се прехвърля върху поръсена с пудра захар гладка повърхност.
Меси се с ръце, докато изстине. Увива се в найлоново фолио и се прибира в хладилника.

Пралина
Пралина
100 г обелени бадеми (или други ядки – орехи, лешници), 100 г захар, 75 мл вода

Захарта и водата се загряват в тенджерка, докато водата кипне. Добавят се ядките. Вари се при непрекъснато бъркане, докато сместа стане с карамелен цвят. Сваля се от котлона и сместа се изсипва на равномерен пласт върху намазана с олио тавичка. След като се охлади, се натрошава на парчета.


Еленът Рудолф с фъстъчено масло

Еленът Рудолф с фъстъчено масло
Време за приготвяне: 50 мин
Продукти за48 сладки
1/2 чаена чаша фъстъчено масло 1/2 чаена чаша масло или маргарин 1/2 чаена чаша захар 1/2 чаена чаша кафява захар 1 яйце 1 1/3 чаени чаши брашно 1 ч. л. бакпулвер 96 солети тип „прецел“ 96 плоски шоколадови бонбонки 48 червени продълговати бонбонки

Фурната се затопля до 190 градуса. В голяма купа се смесват фъстъченото масло, маслото, двата вида захар. Разбиват се с миксер на средна скорост до получаването на пухкава смес. Прибавя се разбитото леко яйце. Смесва се с пресятото брашно, смесено с бакпулвера, до получаването на тесто. Откъсва се топчица с диаметър 2,5 см и се оформя на плоска фигура с формата на осмица.
Поставя се върху ненамазнена хартия за печене. В горната част се закрепват 2 солети „прецел“ като рога. Процедурата се повтаря с цялото тесто.
Сладките се пекат 5-10 минути или докато краищата им започнат да покафеняват. Изваждат се и се прикрепват бонбонките за очи и уста. Пекат се още 30 минути.

Коледно пънче


Коледно пънче
Време за приготвяне: 40 мин
Продукти за10 порции
150 г масло 75 г брашно тип 500 75 г захар 4 яйца щипка сол
За крема:
250 г масло 200 г пудра захар 2 жълтъка 100 мл силно еспресо 75 г течен шоколад
За сиропа:
1/4 чаена чаша гореща вода 1/2 чаена ч.аша захар 1/2 ч. л. лимонов сок 1/4 чаена чаша тъмен ром

Кремът се приготвя, като 250 г масло се разбиват на пяна. Без да се прекъсва разбиването, се добавят пудрата захар и двата жълтъка. На тънка струйка се вливат 100 мл студено и силно кафе-еспресо.
Рулото се приготвя, като жълтъците се отделят от белтъците на четирите яйца и се разбиват със захарта. След това към тях се прибавят брашното, маслото, щипка сол и разбитите на пяна четири белтъка. Полученото тесто се разстила на слой с дебелина 1 1/2 см върху намаслена хартия за печене в правоъгълна тавичка. Пече се 10 минути при 180°. Горещото руло се слага върху влажна кърпа и се залива със сварения сироп. Намазва се с част от крема и се навива стегнато (с кърпата). След като изстине, се намазва отгоре с останалия крем и с течен шоколад. С помощта на зъбците на вилица се набраздява повърхността на рулото, за да се имитира кора на дърво.

Тесто за медена къщичка



Тесто за медена къщичка
Време за приготвяне: 1 час
Продукти за4-5 порции
1 яйце 1 чаена чаша олио 1/2 чаена чаша мед 1 чаена чаша захар 1 ч. л. канела брашно за твърдо тесто
За слепване:
карамелизирана захар
За украса:
250 г сметана 3 с. л. пудра захар корфлейкс плоски шарени бонбони шоколадова вафла

1.Замесва се твърдо тесто, разточва се на кори. Изрязват се стени (две дълги, две къси и 2 триъгълничета) и покрив. С формичка-сърце се изрязват прозорчета в дългите стени, а в едната къса – вратичка. Пекат се в предварително загрята фурна. 

2.В тиган се карамелизира неголямо количество захар. Бързо се нанася с дървена шпатула по ръба за сглобяване и се притиска съответния ръб от другата част на къщичката. Щом карамелът се изчерпи, се загрява нова количество захар.

3.Сметаната се разбива с миксер заедно с пудрата захар. Прехвърля се в тънък шприц. С него се минава по всички ръбове на къщичката, като се украсяват със сметана. Покривът също се намазва със сметана.

4.Върху покрива се нареждат като керемиди парченца корнфлейкс. Със сметана се прикрепва правоъгълно парче от вафлата като комин.

5.Фасадата на къщата се украсява с шарени бонбони според фантазията. Могат да се използват плоски, желирани, на фигурки и т. н.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност