Пропускане към основното съдържание

Как да празнуваме спокойно и сигурно Коледа и Нова Година

Или как да не оберат дома ви, докато вдигате наздравици другаде

Или как да не оберат дома ви, докато вдигате наздравици другаде
Празничните наздравици често ни правят не особено бдителни и това може да се окаже идеалното време за крадците. Най-много, разбира се, ги улесняваме с отсъствието си от къщи за дни заради пътуванията до близки и роднини или в чужбина.


За да не започнете новата година неприятно изненадани, от полицията съветват да заложите на сигурна външна врата от метал или масивно дърво с най-малко три окачвания в пантите. Ако още нямате такава, сигурно е, че ви трябва и ще ви служи по-добре от някой непотребен коледен подарък.

Обърнете особено внимание на бравите. Секретните им патрони не трябва да се подават над повърхността на вратата, защото крадците ги хващат с водопроводен или специално направен ключ, след което с рязък удар ги пречупват в най-тънката им част. Отключването със специален шперц след това е елементарно.

Добър ефект имат двустранно и многостранно заключващите се брави. Обърнете внимание на здравината на пантите, защото престъпниците често атакуват точно в тези точки.

За да предпазите дома си от набези, от полицията съветват още да осигурите осветление пред вратата си, да укрепите балконските врати и да поставите решетки. Последното е особено необходимо, ако живеете на партерен, надпартерен или най-горен етаж, както и ако балконите ви граничат със стълбището на блока.
Големи суми пари у дома, както и скъпи вещи в мазетата и таванските помещения, просто „плачат“ някой да ги вземе. Ясно е – намерете им по-сигурно убежище.

Обект на вниманието на престъпниците са предимно жилища, разположени на ниските етажи – до трети, показват данните на МВР. Счупвайки патрона на входната врата, крадците проникват в апартамента, като търсят основно злато, сребро и валута. Малките по обем вещи им дават възможност за безпрепятствено и незабележимо отдалечаване.

Наблюденията на служителите на реда сочат, че най-често се извършват кражби от апартаменти с лошо укрепени врати. Любими на апашите са апартаментите, в които има значително количество ценности. Тези кражби обикновено се предшестват от информация за наличието на пари и скъпи вещи в жилището и предварителна подготовка на средствата за преодоляване на вратата. Вилите, които са необитаеми през по-голямата част от годината, също са предпочитани от крадците.

Всъщност такива се оказват и домовете ни по време на празниците при предприемане на пътувания. Точно за да си осигурят отсъствието ни, апашите предпочитат времето между 09.00 и 12.00 ч. в делничните дни, когато повечето домове остават без пряко наблюдение. За дългите летни, коледни и прочие празнични почивки, „любимото“ време на престъпниците са нощните часове.

Най-добре е да предупредите съседи, на които имате доверие, че ще отсъствате продължително. Вземете мерки, ако все пак ви „посетят“, крадците да не намерят нищо ценно в дома ви, като преместите преносимата скъпа техника, ценни бижута, големи суми пари при ваши близки и в банки.

Обикновено престъпниците проучват предварително района и живеещите там. За да извършат обира в дома ви, им е необходима информация, затова внимавайте кого пускате в дома си. На апашите могат да помогнат амбулантни търговци, които нерядко са и самите крадци, хора, събиращи пари за благотворителни цели или пък извършващи услуги като пране на килими, циклене на паркет, строителство и ремонти, и т.н.

От полицията съветват да не пускате непознати в дома си, или ако е неизбежно - да скриете ценните вещи. Най-сигурното защитно средство е да сключите договор за полицейска охрана със сигнално-охранителна техника, препоръчват още от МВР.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.