Пропускане към основното съдържание

Новините от последния час

Преглед на печата на 7 ноември 2013 г.

Преглед на печата на 7 ноември 20143 г.
Докато правителството се чуди как да се справи с бежанската вълна, напористи адвокати са открили перспективна бизнес ниша и изкарват добри пари от нелегалните имигранти, разказва на първа страница "Сега". Срещу минимум 200 лв. на човек адвокатите предлагат на нелегално влезлите чужденци да им намерят гарант за тяхното пребиваване в България и квартира, за да могат да напуснат центъра по-бързо. Вече десетки чужденци са се възползвали от предлаганата услуга. Печалбата на посредниците от трима клиенти е близо 500 лв.


"Стига разделение! Политиците да намерят общ път", е заглавието над интервю в "Преса" с еврокомисар Кристалина Георгиева. Винаги, където има поток от бежанци, към тях се присъединяват и нелегални емигранти. "Нашата система за сигурност трябва бързо да разграничава едните от другите. Но колкото повече слушам сънародниците си и виждам тревогите им, толкова повече стигам до заключението, че не бежанците са проблемът, а че 24 години ние не сме направили достатъчно за нашите хора. Затова тази шумна, за съжаление наситена с омраза ксенофобска кампания заглушава гласа на доброто у нас. И ако бързо не се обедини националното правителство с местните власти за задълженията ни към хората, които търсят основателна защита, проблемите ще се задълбочат", категорична е Георгиева. По думите й трябва да им дадем възможност да работят, за да си помогнат сами. "В България има изоставени села и региони. Не навсякъде можем да заведем селско население от Сирия, но където можем, защо да не го направим? Тези хора могат да бъдат интегрирани, но само когато местното население е приобщено към решението на проблема", смята още Георгиева.

Граждани се научиха как да съдят общините за несвършена работа, констатира на първа страница "Труд". Най-много дела се водят за три неща - дупки по пътищата, ухапвания от кучета и непочистени от лед тротоари. Шампиони по спечелени дела са Русе и Шумен. Във Велико Търново пък съдът дава най-големи обезщетения. Видин е градът, който досега се е изръсил с най-много пари. Делата се решават сравнително бързо заради многото прецеденти. Въпреки присъдите обаче местните власти не правят почти нищо, за да спрат лавината от искове. Причината е, че те обезщетяват гражданите с пари от техните данъци и нямат стимул да подобрят бързо работата.

Кипърска офшорка, управлявана от подставеното лице на президента Росен Плевнелиев в островната държава - Георгиос Киру, е пазарувала на кило жилища по морето, пише "Телеграф". Само за ден дружеството "Дионвил холдингс лимитид" с управител именно мистериозния адвокат се е сдобило с 5 апартамента в три комплекса на плажната ивица между Св. Влас и Елените. Всичките те са част от ваканционното селище Форт нокс, собственост на едноименната фирма, която преди близо година изскочи покрай аферата "Дюнигейт". "Дионвил" е регистрирана в Никозия на същия адрес, на който се води "Инокс" - офшорката на първата съпруга на Плевнелиев - Вероника. Собствеността й пък е замаскирана през три дружества в Белиз, твърди изданието.

Деканът на Стопанския факултет в Софийския университет Тодор Попов разпореди спирането на окупацията и възстановяване на учебните занятия по утвърдения график, анонсира на първа страница "Дума". В аудитория 272 към 13,30 часа окупаторите бяха шестима, като тяхното занимание бе свързано с компютърна дейност, твърди още изданието.

"Китайските електробуси подминаха Брезник", е водещото заглавие за "Капитал Daily". Проектът за производство на електрически автобуси се е провалил. Смесеното дружество между китайската BYD и "Булминерал", учредителният договор за което беше подписан преди близо година, така и не беше регистрирано. Междувременно BYD обяви, че планира да започне производството на автобусите в Европа и разглежда няколко страни за инвестицията си, но България не беше спомената. Няма официално съобщение какви са причините най-големият производител на електрически превозни средства в Китай да се откаже от плановете си за България. Според българския партньор обаче нестабилната политическа обстановка след оставката на правителството на Бойко Борисов е повлияла на решението. Преди време BYD замрази и проекта си за технологичен парк в страната. Общо инвестициите в двата проекта трябваше да достигнат 135 млн.евро, припомня изданието.

"През декември ще наблюдаваме едни от най-ефектните астрономически явления", съобщава пред "Новинар" Никола Петров, заместник-директор на Националната астрономическа обсерватория в Рожен. "Най-напред на 7-8 този месец се започва с така наречения метеорен поток Леониди. Това е повишен поток на падащи звезди, по народному казано", обяснява Петров. Очаква се да се видят и няколко планети наведнъж. "Това са Марс, Сатурн вече ще се покаже, ще имаме нещо като малък танц на планетите отново. Очаква се няколко планети - две, три или четири, да бъдат много близо една до друга, видимо за нас на небето. Това се нарича танц на планетите. Така че сутрините на декември ще бъдат визуално красиви за нас. Също така има и няколко комети, които са малко по-слаби от тази, която очакваме. Има и други комети, които сами по себе си са интересни", допълва Петров.

Искам световната титла отново, споделя в интервю за "Труд" най-добрият ни шахматист Веселин Топалов. Първото място в момента е бетонирано от Магнус Карлсен. "Преднината му е голяма и за да се навакса, ще отнеме няколко години. Карлсен дълго време е номер едно в шахмата. Той има различен стил на игра, но в повечето случаи е комбинация от елементи - малко слабости и много добри страни. И в сравнение с всички останали той изпъква с млада и свежа кръв и с много амбиция", подчертава Топалов. Неговата амбиция в момента е да се върне в голямата игра, не да играе на турнири. "Искам да нанеса още веднъж голям удар. Е, ако не стане, ще играя отново турнири, но мотивацията ми сега е световната титла. В последно време срещнах нови лица и това е добре. Защото със старите си омръзнахме - все едно и също в продължение на много години", разказва още Топалов.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.