Пропускане към основното съдържание

Младич: Защитавах своята страна и своя народ

При първото си явяване пред Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия бившият командващ армията на босненските сърби Ратко Младич заяви, че е защитавал своята страна и своя народ, не е защитавал Ратко Младич. Но сега защитава Ратко Младич пред съда.

Аз не убивам нито мюсюлмани като мюсюлмани, нито хървати като хървати, не убивам и сега в Либия, аз защитавах своята страна, каза Младич.

„Искам да живея и да доживея свободата си, защото и такъв защитавам страната и народа си. Аз съм генерал Ратко Младич и цял свят знае това“, каза Младич.
Той нарече обвиненията в геноцид чудовищна лъжа.

Младич изтъкна, че отношението към него е било хуманно, но го нервира цялата съдебна процедура.

„За процедурата, ако искате да ви кажа какво ме нервира, не искам да ме водят под ръка като слепец. Аз съм генерал Ратко Младич, в цял свят знаят кой съм аз. Не искам да ме водят под ръка“, обърна се Мадич към съдия Алфонс Орие.
Младич изглеждаше по-стар от своите 69 години. Не произнасяше ясно думите, вероятно в резултат на инсулт.

В началото на днешното съдебно заседание холандският съдия Алфонс Орие призова обвиняемия да потвърди самоличността си.

Младич поиска да бъде поправена датата му на раждане, вписана в документите на Трибунала, като каза, че е роден през 1943 г., а не през 1942 г., както е посочено в обвинителния акт.

Интересно е, че съдът не поиска Младич да съобщи последния си адрес и гражданството си, каквато е стандартната процедура при снемане на данните за самоличността.

Още по темата

Съдията след това се разпореди да бъде прочетено резюме на обвинителния акт и попита обвиняемия желае ли да заяви дали се признава за виновен или се обявява за невинен. Младич поиска да се консултира със защитника си, като каза, че му трябва повече време, за да разбере това, което му е прочетено.

Младич реши при първото си явяване пред съда да не заявява дали се признава за виновен или не и съдията Орие насрочи следващото заседание за 4 юли.

Ратко Младич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и нарушаване законите и обичаите на войната (1992–1995 г.) Обвиненията се отнасят за убийството на 8000 мъже и момчета мюсюлмани в Сребреница и 43-месечната обсада на Сараево.
Ратко Младич беше арестуван на 26 май в село Лазарево край сръбския град Зренянин и беше екстрадиран в Хага на 31 май.

Източник dnes.bg
Ключови думи: Ратко Младич, Сърбия, арест

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.