Пропускане към основното съдържание

Росен Плевнелиев пред Die Welt: България ще се присъедини към еврозоната

"България, разбира се, ще се присъедини към еврозоната. Все още не сме готови 100%, но страната ни е една от трите в Европа, които напълно изпълняват критериите от Маастрихт".
"България, разбира се, ще се присъедини към еврозоната. Все още не сме готови 100%, но страната ни е една от трите в Европа, които напълно изпълняват критериите от Маастрихт". Това казва бългaрският президент Росен Плевнелиев в интервю за германския всекидневник Die Welt. Той допълва, че България е една от страните не само в Европа, но и в световен мащаб с най-нисък публичен дълг - 16.2% от БВП.
Според президента правилната рецепта за Европа се състои от финансова дисциплина, структурни реформи за по-голяма конкурентоспособност и политика за растеж. "Правителствата трябва да харчат само толкова, с колкото разполагат. А не толкова, колкото искат", казва той.

Що се отнася до кандидатурата на България за членство в безвизовото шенгенско пространство, Плевнелиев казва, че очаква подкрепата на Германия. "Всеки вижда колко професионално и успешно се охраняват българските европейски граници. Разбира се, когато си направил домашните си и се придържаш към правилата, тогава очакваш солидарност", смята той.

На въпрос защо България все още се затруднява да извърши съдебната реформа и да победи корупцията Плевнелиев казва, че много предишни правителства не са поставяли акцентите върху тези теми. "От три години ние се опитваме да разработим нови закони и да проведем структурните реформи. Много по-ефективно управляваме средствата от европейските фондове. Има само три държави, в които нито една от оперативните програми на ЕС не е била прекратявана. България е сред тях", казва президентът.

Според Плевнелиев "във времената на криза това, че си бил бизнесмен, помага много, тъй като се налага бързо да се взимат тежки решения". "Моето минало на предприемач ми помогна да постигам бързи резултати и да печеля доверието на хората. След 20 години празни обещания българите се дистанцираха от политиката. За да се обърне тази тенденция, има нужда от политици, които си държат на думата. Част от моя успех се дължи на това, че поставям приоритети. Дадох малко обещания, но ги изпълнявам", твърди той.

Плевнелиев е на мнение, че политиците, които са направили парите си в частния бизнес, са по-малко податливи на корупция. "Когато сте богат, парите не са най-важното, а репутацията. Когато я загубите, губите всичко", заявява той.

Плевнелиев разказва за времето, прекарано в Германия, когато е работил като строителен предприемач и е участвал включително в строителството на Райхстага. "И Ангела Меркел ме е питала откъде знам така добре немски. Отговорих й - от една строителна площадка. Когато тя попита коя е площадката, й отвърнах: тази на вашето канцлерство", спомня си президентът.

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.