Пропускане към основното съдържание

Саркози: Няма друг план за Гърция, всички сме изненадани от Атина

Френският президент Никола Саркози обяви тази вечер, че в сряда следобед в Кан ще се проведе извънредна среща с участието и на германския канцлер Ангела Меркел и високопоставена гръцка делегация, която да реши как бързо да бъде въведен договореният преди по-малко от седмица антикризисен план, определен от него като "единственото решение" на дълговата криза.



На практика тази спешно свикан форум е неочаквано и изтеглено напред във времето начало на срещата на лидерите на Г-20 в Кан на 3-4 ноември.

Извънредната френско-германско-гръцка среща включва и представители на Европейския съюз и Международния валутен фонд. На нея според Саркози "ще се проучат условията, при които могат да бъдат спазени поетите ангажименти".

В 17:30 местно време тя ще бъде предшествана от заседание на Саркози, Меркел, президента на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер, президента на Европейския съюз Херман ван Ромпой, председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, управляващия директор на МВФ Кристин Лагард и представител на Европейската централна банка.

След това от 20:30 те ще се срещнат с гръцката делегация, предвождана от премиера Георгиос Папандреу и включваща финансовия министър Евангелос Венизелос.

Именно премиерът взриви в понеделник вечерта политическите и икономически среди с изненадващата за всички идея да се подложи на референудм в Гърция планът за спасяване на страната от фалит. Венизелос каза днес, че изобщо не знаел за идеята на Папандреу и я е чул по време на речта му пред парламентарната група на ПАСОК.

Освен това социалистът поиска поредния вот на доверие, който ще се проведе в петък в парламента в Атина, т.е. в края на срещата на Г-20.

"Това заявление (за референдума -бел.ред) изненада цяла Европа", каза държавният глава на Франция в необичайно телевизионно обръщение от стъпалата на Елисейския дворец.

"Планът е единственият начин за решаване на гръцкия дългов проблем", добави той след края на заседание с участието на премиера, външния министър, финансовия министър и управителя на централната банка на страната.

По-рано днес канцеларията на Саркози разпространи след негов разговор с Меркел съобщение, че двете страни са "решени" да гарантират пълното прилагане на сделката от 27 октомври по възможно най-бърз начин.

Това съвсем малко успокои паниката на пазарите, а двамата ще трябва да положат заедно с европейските си партньори доста усилия, за да уверят останалите от Г-20, че еврозоната може да се справи с кризата, коментира "Ройтерс".


Финансовият министър Франсоа Бароен (в средата) и управителят на централната банка Кристиян Нойе (вляво) си тръгват след извънредното заседание при президента.

Френски банки с голяма експозиция към Гърция бяха сред най-пострадалите днес от бурята по пазарите. Акциите на Societe Generale се сринаха с 16.2%, а на BNP Paribas и Credit Agricole - с повече от 12%.

Всички надежди за възход на пазарите в края на годината и дори стабилизирането им, се изпариха днес, коментира агенция "Ройтерс".

"Току що наляхме още масло в огъня и изобщо не разбираме решението на гръцкия премиер. Ако има референдум, ще се получи едно голямо "не". Гърция си играе самоубийствени игрички, които може до доведат до излизането й от еврозоната. Поради това има опасения за френските банки, но и за държавите с еврото като цяло", коментира Марк Туати, старши икономист в парижката Assya Compagnie Financiere.

Според Давид Тесмар, преподавател по финанси м бизнес училището HEC в Париж, решението за референдум е направило по-вероятен сценария с излизането на Гърция от еврозоната.

"Надявам се европейските политици да се подготвят да такава вероятност. Опасявам се, че поради късогледство и идеологически причини, те просто отказват да го приемат... А да не си подготвен за това, наистина ще бъде катастрофа", казва той.


Бившият министър на промишлеността Кристиян Естрози, който е близък съратник на президента Саркози в управляващата партия, нарече решението на Атина "абсолютно безотговорно".

"Докато си в кризисна ситуация и другите искат да ти помогнат, арогантно е да опитваш да спасиш собствената си кожа, вместо да поемеш отговорността си", заяви Естрози.

Лидерът на крайната десница Марин льо Пен (очаква се тя да привлече 10% на президентските избори догодина) настоя, че е крайно време европейските лидери за подготвят План Б за излизане от еврозоната, преди да е ударила "катастрофата и паниката".

"Опитахме се да спечелим време срещу висока цена, платена от хората, знаейки, че краят е неизбежен", заяви Льо Пен през телевизия i-Tele. "Сега трябва да седнем на масата и да подготвим с нашите европейски партньори съвместен, интелигентен план за напускане на еврото. С тази лудост трябва да се прекрати, иначе ще има бунт сред европейските народи."

Източник dnevnik.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.