Пропускане към основното съдържание

"Тука има – тука нема" българи край Айфеловата кула

Около Айфеловата кула всеки ден гъмжи от измамници с „тука има – тука нема“, незаконни продавачи на дрънкулки, произведени в Китай, художници, мними глухонеми.
Полицаи с автомобили, на велосипеди или пеша, военни от антитерористичното звено или кавалеристи от Републиканската гвардия, които обикновено се грижат за сигурността на високопоставени държавни фигури, не помагат с нищо за прогонването на измамниците от най-посещавания монумент в света, пише Франс прес.
Обичайна гледка са кашони, обърнати с дъното нагоре като маса за игра. Играта се води от румънец или българин. Те разбъркват три пула от черна пластмаса, един от които има бяла страна и приканват минувачите да "спечелят", като посочат шайбата с бялата страна.
Наоколо висят четирима или петима съучастници, виждат се и няколко банкноти по 20 и 50 евро. За да привлекат наивници, съучастниците предлагат големи залози и печелят много. В играта се влиза с банкнота от 50 евро. След като примамят някой наивник, шарлатаните го оставят да спечели и после ускоряват ритъма. И когато играчът си мисли, че е проследил шайбата с бялата страна, се оказва, че е "сбъркал" и губи парите си, обяснява Франс прес.
Незаконните търговци, които идват от Африка на юг от Сахара, Индийския субконтинент и Централна Европа, се опитват да спечелят по някое евро от близо 6,7 милиона френски и чуждестранни туристи, които всяка година посещават емблемата на Париж, пише още в репортажа си АФП.
Пет пластмасови мини Айфелови кули за едно евро, шалчета и чанти с надписи "Париж", запалки с известния монумент се мъдрят върху сергия, която е разпъната върху плат, завързан за четирите ъгъла с канап, за да могат незаконните продавачи да приберат за няколко секунди стоката и да избягат от полицията. Те казват, че идват от Сенегал, Габон, Индия и Пакистан.
Няколко метра по-далеч, продължава АФП, две млади румънки обясняват с много жестове, че са глухонеми и показват подписка на "Асоциацията на глухонемите" с адрес в Лион на френски и английски. Те молят туристите да се подпишат срещу няколко евро в помощ на "глухонемите".
Туристите могат да се сдобият и със свой портрет върху парче картон срещу 20 евро, но получават бледо копие на себе си, пише още агенцията.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.