Пропускане към основното съдържание

МВР е "слушало" цели 15 866 души през 2010 г.

5763 са лицата, спрямо които са прилагани Специални разузнавателни средства /СРС/ през 2010  г.  Изготвените веществени доказателства по данните от подслушванията са 3388.

Броят на исканията за подслушване е 15 866, сочи доклад на парламентарната подкомисия за контрол на СРС-тата.

Съдът е отказал 134 искания за подслушване.

По Закона за електронните съобщения исканията за достъп са близо 50 000, като 30 000 от тях нямат разрешение от прокуратурата, се посочва още в представeния от депутата Явор Нотев доклад за дейността на подкомисията.

През 2010 г. се запазва тенденцията за увеличаване на исканията за използване на СРС-та.

Сред препоръките, направени в доклада, са: да се засили контролът по отношение на ръководителите на институциите, които имат най-пряко отношение по прилагането на СРС-та; да се ограничи кръгът на субектите, които имат право да искат прилагане на СРС-та, да се ограничи кръгът на престъпления от НПК, в които се разрешава използването на СРС-та и да се въведе унифициран регистър, да се разшири съдебният контрол при прилагането на СРС-та.
Едно от заключенията в доклада е, че тези разрешения за прилагане на СРС-та се добиват съвсем леко.

По Закона за електронните съобщения са направени 165 планови проверки. Проверени са регистрите на районните съдилища, районните прокуратури и областните дирекции на МВР.
В районните съдилища са създадени специални регистри. В проверените прокуратури не е съставен регистър на исканията за прилагане на СРС-та, но такова изискване по закон няма, посочи Нотев. 

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.