Пропускане към основното съдържание

Коледа, елхите и историята на коледното дърво

Коледа, елхите и историята на коледното дърво

Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайци, евреите и египтяните гледали вечнозелени растения като символ на вечния живот. Вместо елха, те обаче украсявали палми.
По-късно германските племена започват да декорират вечнозелени клонки, за да отпразнуват светлината около най-късия ден на годината - 21 декември.
До 1597 г. хората украсяват само клонки от ели, елхи, борове. А след 1597 г. започват да използват цели дървета, които декорират с сладкиши, свещи и червени ябълки. Тези "райски дървета" символизирали и самата Райска градина, пише Business Insider.



Елхите се смятат и за символ на живот и здраве, като се свързват с вярата във вечната сила на природата.
Германските заселници от XVII век донасят традицията в Северна Америка. Първоначално, тя не се възприема от повечето американци, докато кралица Виктория не я популяризира. През 1846 г. заедно със своя съпруг германец, принц Алберт Сакс-Кобург Гота, те въвеждат като обичай декорирането на коледното дърво. Украсяват го с играчки, бонбони, пуканки и сладкиши.
Веднъж придобила официален статут, популярността на коледните елхи се разпространява по света. Първоначално става традиция в Англия и Северна Америка, днес коледни елхи се украсяват навсякъде по света.

За първи път в България коледната елха се прави в края на ХIХ век в Царския дворец в София. Поводът е новогодишният бал, а не Коледа. У нас обичаят за украсяване на елха е пренесен от Русия.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.