Пропускане към основното съдържание

Част от терористите в Париж май минали през Балканите

Част от терористите от серия атентати, които окървавиха столицата на Франция Париж, може би са влезли в Европа като бежанци

Част от терористите от серия атентати, които окървавиха столицата на Франция Париж, може би са влезли в Европа като бежанци, коментират водещи на Стария континент медии.

Притежателят на сирийския паспорт, който бе намерен до трупа на единия от атентаторите -самоубийци, самовзривили се близо до „Стад дьо Франс", е преминал през Гърция през октомври като бежанец, съобщава ДПА.


Агенцията се позовава на заместник-вътрешният министър на Гърция Никос Тоскас. Той посочи, че е получил запитване от френските власти за съдбата на изданения паспорт.

Сръбският в. „Блиц" дори публикува неговия паспорт. От него става дума, че евентуалният терорист е сириецът Ахмед Алмохамед. След Сърбия той се отправил за Хърватия и Австрия.

Гръцките власти смятат, че още един от терористите в Париж е преминал през балканския път на бежанците.

Експерти по сигурност от седмици предупреждават, че бежанският поток, който залива Гърция и Западните Балкани, предоставя отлична възможност добре тренирани в бойните действия младежи и обучени джихадисти да проникнат на Стария континент.

Един от терористите от Париж е бил идентифициран като 30-годишен французин, жител на френско предградие, съобщи прокурорът Франсоа Молен, цитиран от Си Ен Ен. Нападателят имал криминално досие, освен това през 2010 г. той се е радикализирал, но срещу него не са били повдигани обвинения за тероризъм. Toй е разпознат като французина Исмаел Омар Мостефай.

За него се предполага, че по време на неговото пътуване в Турция през 2013 г. се е свързал с радикални елементи от Ислямска държава.

Полицията е задържала неговия баща и брат.

Прокурорът Франсоа Молен заяви, че три групи от терористи са участвали в терористичните нападения.

Прокурорът на Париж Франсоа Молен заяви, че са убити 129 души и 352 са ранени, от които 99 в критично състояние. Седем терористи са мъртви.

Молен разкри по минути как са извършени атаките:

21:20 часа един човек е убит при първата експлозия в Сент Дени до "Стад дьо Франс" по време на футболен мач между Франция и Германия. На мястото е открито тялото на терорист, пълно с шрапнели. Той е носел колан с експлозиви;

21:25 часа 15 души са убити и 10 са ранени в бар Le Carillon и ресторант Le Petit Cambodge в Rue Alibert - Десети район. Терористи, въоръжени с автомат "Калашник", са били забелязани да излизат от черен автомобил Seat преди да открият стрелба.

21:30 часа втора експлозия е имало до националния стадион "Стад дьо Франс". Открито е тялото на друг атентатор самоубиец с подобен колан с експлозиви.

21:32 часа пет души са убити, а 8 са ранени при стрелба до бар La Bonne Biere в 11-и район. Стрелците са пристигнали със същия автомобил и със същите оръжия, използвани 7 минути по-рано.

21:36 19 души са убити и 9 са ранени в ресторанта La Belle Equipe в Rue de Charonne в Единадесети район. Пак същият автомобил и същите оръжия са използвани.

21:40 Един човек е сериозно ранен при детониране на експлозиви в ресторант Voltaire в Boulevard Voltaire, 11-и район.

21:40 89 души са застреляни и "много" са пострадали, когато четирима въоръжени мъже вземат заложници и откриват огън по тълпата, присъствала на рок концерт в "Батаклан". Нападателите са чути да споменават Сирия и Ирак по време на клането. Те са пристигнали на мястото с черен автомобил Polo.

21:53 трета експлозия има на Rue de la Coquerie, близо до стадиона. Открито е тялото на трети атентатор самоубиец, носещ колан с експлозиви.

00:20 часа четирима терориста в "Батаклан" са убити. Един е застрелян от френската полиция, а другите трима са се взривили.

Според прокурора за бомбите е използвано триацетон трипероксид (ТАТР) или наричано "Майката на Сатаната".

Междувременно белгийският в. „Дерниер йор" съобщи, че трима жители на квартал Моленбек в Брюксел са арестувани, защото са участвали в снощните атентати в Париж.

В града се провежда широкомащабна антитерористична операция, при която има задържани. В квартал Моленбек са разположени и сапьорски екипи, които са в готовност да се намесят при откриването на бомба.

Телевизия Ер Те Ел съобщава, че две от колите на атентаторите снощи са били регистрирани в Белгия, както и че една от тях е била открита днес в Брюксел.

Дни преди атаките в Париж в околностите на баварския град Розенхайм е задържан 51-годишен мъж от Черна гора. В колата му са били открити оръжия и експлозиви.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер обяви, че в навигационната система в колата на мъжа е имало въведен адрес в Париж. Маршрутът му, записани в системата, показвал, че той е тръгнал от Черна гора, минал е през Хърватия, Словения, Австрия и Германия. По обясненията му искал да стигне до Франция, за да види Айфеловата кула.

В колата му обаче били намерени осем автоматични пушки, няколко пистолета, както и експлозиви.

Правителствата на държавите от Европейския съюз ще направят всичко по силите си за обезпечаване сигурността на Франция. Това се посочва в разпространено днес съвместно изявление на лидерите от ЕС.

Най-малко 8 нападателя са участвали в терористичните атаки. Всички са мъртви. Съобщава се, че сред тях е имало 7 атентатори самоубийци - за първи път в модерната история на Франция, а атаките на френска земя са най-кръвопролитните от края на Втората световна война.

Нападенията са извършени в шест района на центъра на Париж в рамките на 2-3 часа.

Пет от атаките са станали в Десети и Единадесети район на столицата и една близо до „Стад дьо Франс", в северната част на града, където Франсоа Оланд присъства на футболната среща между националните отбори на Франция и Германия по футбол.

Най-малко 87 души са били убити в концертната зала „Батаклан", където няколко терористи са нахлули и са започнали да стрелят хаотично по над 100 души, които са присъствали на концерт. Свидетели разказват, че нападателите са стреляли с автомати „Калашников" и че по няколко пъти са изпразвали пълнители и на ново са зареждали. Съобщава се, че по време на операцията на спецчастите в залата, терористите са се взривили.

Клубът се намира на Boulevard Voltaire, оживен район между Десети, Единадесети и Трети район в столицата.

Едно от най-познатите авенюта за музика в Париж. Преди нападението в залата е имало концерт на калифорнийската банда Eagles of Death Metal. Бандата е в безопасност.

Повечето от всички жертви на атаките във Франция са именно в залата - предимно млади хора.

Нападателите първо са започнали да стрелят в кафета до залата с автоматично оръжие, а след това са влезли вътре и са открили огън по хората.

При стрелба срещу ресторанта La Belle Equipe на Rue de Charonne са убити 18 души.

В Le Carillon, кафе-бар, близо до камбоджанския ресторант Le Petit Cambodge, на Rue Alibert, са убити 14 души и десетки са ранени, според прокуратурата.

На Boulevard Voltaire е убит един човек, петима са убити на Rue de la Fontaine au Roi.

Въпреки призивите на властите парижани да избягват събиранията на обществени места хиляди се стичат на Площада на републиката, за да поставят цвете или запалят свещ в памет на невинните жертви.

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.