Пропускане към основното съдържание

Публикации

Показват се публикации от декември 14, 2014

В почивните дни преди Коледа времето ще е пролетно

Слънчево и топло за сезона ще бъде времето в страната тази събота. Сутрешните мъгли, които ще са паднали на места, ще се вдигнат и максималните дневни температури ще достигнат 12-15 градуса. В следобедните часове облачността ще се увеличи и ще духа умерен, а в Дунавската равнина - до силен западен вятър. Валежи не се очакват.

Днес е Игнажден (Полазовден) - вижте поверията

Днес празнуваме Игнажден. Имен ден имат : Игнат, Игнатка, Искра, Искрен, Пламен, Пламена, Огнян, Огняна, Светла. В Източна България на Игнажден е първата коледна вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със зимното слънцестоене и се смята за началото на Новата година. Нарича се още Млада година, Нов ден, Млад месец, Полаз или Полазовден.

В РБ обсъждат излизане от управленската коалицията

В следващите дни ще бъде събран председателският съвет на Реформаторския блок, за да бъде решено дали ще бъде напусната управленската коалиция, съобщи електронното издание на в. „24 часа" с позоваване на съпредседателя на парламентарната група на РБ Найден Зеленогорски.

Предложенията за частните фондове дойдоха изненадващо, категоричен Калфин

Трудно може да се приеме изненадващият начин, по който се правят предложенията, касаещи частните фондове.Така не се прави. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Според него хората трябва да имат свобода да избират.

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.