Пропускане към основното съдържание

Коледни подаръци, които не трябва да купувате за вашите деца

Коледни подаръци, които не трябва да купувате за вашите деца

Най-опасните за здравето на децата играчки, които родителите им могат да им подарят за Коледа, са тротинетките, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир".

Те показват значително увеличаване на свързаните с играчки инциденти през последните 25 години.

Изследователи от Педиатрията в Кълъмбъс, Охайо, сравнили и анализирали данни за свързани с играчки посещения на малчугани в интензивните отделения на болници. Оказва се, че между 1990 г. и 2011 г. близо 3,4 милиона деца в САЩ са били лекувани заради свързани с играчки наранявания.

Регистрирано е 61-процентно увеличаване на тези наранявания между 1990 г. и 2001 г.
"Виновниците" са играчки, които децата карат - тротинетки, велосипеди с три колела, задвижвани от двигатели автомобили, като например Барби джипове. 35 на сто от нараняванията и 43 на сто от посещенията в интензивните отделения са свързани с тях.
"Не бях виждал подобно нещо в кариерата си като педиатър в спешно отделение", заяви ръководителят на изследването д-р Гари Смит.

Топките са причина за 9,9 на сто от нараняванията. Оръжията играчки нараняват децата по-рядко, отколкото можеше да се предполага - в едва 3,4 а сто от случаите.
В дъното на своеобразната класация са мултимедийните игри.

Как се стига до инцидентите? В 45 на сто от случаите децата падат от играчките. В 22 на сто от случаите инцидентите са свързани със сблъсък, а в 11 на сто - с поглъщане на чуждо тяло.
Случайните наранявания с играчка стават най-често на двегодишна възраст. Броят на момчетата, които заради играчка посещават спешно отделение на болница, е два пъти по-голям от този на момичетата. Тази разлика между момчета и момичета изчезва към 17-годишна възраст.

Резултатите от изследването са публикувани в Clinical Pediatrics.

Източник vesti.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.