Пропускане към основното съдържание

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Имената на джуджетата - помощници на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа, произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха.

Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли.

В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.

За първи път коледните джуджета са нарисувани от художниците Ханзен и Нистрьом, които им създават образите, които познаваме.

Първоначално всички смятали, че дядо Коледа и джуджетата му живеят на Северния полюс, но през 1925 година било установено, че там няма елени. Хората решили, че дядо Коледа трябва да живее на място, където има хиляди представители на тези животни, а това място е именно Лапландия.

Оттогава поверието гласи, че там има малко селце с таен проход, където живеят добрият старец, жена му и неговите верни седем джуджета. Не се знае къде точно е домът му, но се предполага, че е някъде на границата между Финландия и Русия.

Според някои броят на джуджетата е шест, други смятат, че са седем, трети пък, че са девет или повече. Но едно е сигурно - тези малки същества са много умни и помагат на дядо Коледа за празника, за да успее да зарадва всички послушни дечица. На запад най-известните имена на коледните джуджета са :

1. Буши Вечнозеления - това е създателя на вълшебната машина за изработване на играчки
2. Уънорс Оупънслей - това е дизайнерът на шейната на дядо Коледа и отговаря за нейната поддръжка. Грижи се за елените, които я теглят.
3. Алабастър Снежната топка - той е този, който прави списъка с послушните и непослушни деца
4. Мери Захарния бонбон - тя отговаря за коледните лакомства, помага в кухнята и е личната асистентка на дядо Коледа.
5. Шини Упатрий - това е най-старият приятел на дядо Коледа и съосновател на тайното селце в Лапландия.
6. Пепър Минстикс - това е пазителят на тайната на селцето на дядо Коледа

Древно поверие гласи, че през последния ден на Коледа джуджетата палят своите факли и излизат от селцето в планината, за да отпразнуват успешното изпълнение на коледните задачи.

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност