Пропускане към основното съдържание

Над 10 000 неофициални казани за ракия в страната

Най-опасен за здравето е фалшивият алкохол, който се произвежда в примитивни условия,

Най-опасен за здравето е фалшивият алкохол, който се произвежда в примитивни условия, заяви токсикологът проф. Никола Александров пред БНТ във връзка със „сезона“ за варене на домашна ракия.

Той обясни, че причината е, че се използва метилов алкохол, антифриз, течност за чистачки и др.

Фалшивият алкохол обаче не може да бъде разпознат по никакъв начин освен в лаборатория. Затова проф. Александров посъветва да не купуваме алкохол по пазарите от непознати.

"Когато казанът за ракия е регламентиран, опасността е минимална", обясни професорът. По думите му освен леко главоболие, други опасности няма.

"В домашните казани проблемът е във ферментацията. Ако се извършва ферментация с костилките, се получава двоен токсичен ефект. От една страна, чрез костилките се получават малки количества метилов алкохол и отделно в някои от тях се получават цианови съединения, които действат на организма, довеждат до главоболие и тежки увреждания", каза токсикологът.

По думите му у нас е имало 2 големи тежки отравяния с метилов алкохол – когато Червената армия влиза в България 1944 година и войниците пият метилов алкохол в Бургас и второто от 70-те години в Русе, когато е откраднат метилов алкохол от предприятие за паста за обувки.

Във втория случай така са се натровили десетина души.

Годишно за едно семейство по закон са разрешени 30 литра домашна ракия, която се облага с 50% намалена ставка.

По данни на Агенция "Митници" у нас са регистрирани 2800 малки обекта за дестилиране, от които функционират не повече от 2070.

По неофициални данни обаче местата, в които нерегламентирано се вари домашна ракия, са над 10 000.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.