Пропускане към основното съдържание

Преглед на пресата днес

Преглед на пресата днес
Проведената лидерска среща на партиите в парламента е основна тема в днешния печат. "Кунева, Кънев и сие провалят кабинета", пише на първа страница "Труд". Правителство на малцинството между ГЕРБ и Реформаторския блок и плаваща парламентарна подкрепа по теми - такава е според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов единствената възможна формула за правителство.



"Стандарт"24 часа". Защо е този изненадващ завой на Кънев и Кунева? Да не би да е вярно, че в Реформаторския блок човек предполага, а Костов разполага? И как се управлява с труднопредвидими партньори? Нещата са прости. Реформаторите трябва да се събудят. Десните имат шанс за пръв път от 15 години насам да влязат във властта.
България има нужда от стабилно правителство, от смели и самостоятелни мъже и жени, които могат да поемат риск и да носят отговорност. Искат ли реформаторите това?

"От реформаторска двойка към патриотична тройка", коментира "Стандарт". С привличането на Патриотичния фронт в десноцентристкия съюз донякъде ще се реши проблемът с осигуряването на мнозинство, но пък ще се добавят други грижи. ДПС предварително обяви, че ще бъде открит противник на подобна "антиевропейска коалиция". Отделно и левицата няма да пропусне случая и да алармира в Брюксел, че ГЕРБ е попаднал в лошата компания на крайни националисти. Друг е въпросът, че Патриотичният фронт далеч не е съставен от екстремисти и неуравновесени типове, които с право да се считат за заплаха за етно-религиозния мир. Напротив, първите действия на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов показват зрелост и диалогичност, а също и склонност да приберат по-радикалните си послания. Редно е да се отбележи, че Фронтът към този момент е много по-единен и предвидим от реформаторите.

"Избирателят предпочете да остави гнилите ябълки в кошницата", коментира в "Сега" социологът Юрий Асланов. Ако народът имаше макар и минимален инстинкт за самосъхранение или белези от рационално мислене, в ситуацията, в която се намира държавата, на 5 октомври щеше да предаде цялата власт на Бойко Борисов. И след това, ако не му хареса онова, което той върши, да го изгони. Но завинаги, а не половинчато, както стори предишния път. Избирателите - и гласуващите, и негласуващите, вместо да махат една по една гнилите ябълки, предпочитат да ги оставят в кошницата, а на 5 октомври решиха да оставят почти всички от тях. Не можем да обясним на простолюдието, че последствията от собственото му поведение са само за него и че омразните партии и политици изобщо не страдат от това. Консултациите на парламентарните партии за съставяне на правителство са парад на лицемерието.

"Борисов сглобява кабинет сред плаващи пясъци", коментира "Труд"Монитор"
парламента, които се проявиха като европейска класика. Политиците се опитаха да намерят допирни точки. И от това трябва да сме доволни. Реформаторският блок действа като 2 партии. Те отделно вземат решения, те са като малка коалиция в рамките на малка парламентарна група, имат отделни интереси, отделни виждания за ситуацията. Един ден не е работил парламентът, но вече има не 8, а 9 партии.

"Няма голяма коалиция, има голямо чакане", коментира в "Преса" политологът Борис Попиванов. Засега участниците в нереализираната голяма коалиция чакат. Бойко Борисов чака другите партии да му кажат какво правителство да направи (и да поемат отговорност за решението), чака следващата година, за да се огледа и да види в какво състояние е парламентът и какво ново правителство може да състави от оставащите парламентарни групи, чака, каквото и да приказва, президентския вот. БСП по стар навик чака противникът да се омаломощи в неумението и скандалите си. Голяма коалиция е коалиция между двете най-големи партии.

Пореден скандал раздуха тлеещото още преди изборите напрежение в редиците на Реформаторския блок, отбелязва "Сега". Вчера депутатът от гражданската квота Гроздан Караджов обвини съпредседателя на дясната парламентарна група Меглена Кунева, че води сепаративни преговори с ГЕРБ за постове за свои приближени в бъдещото правителство. Както и че се налага над останалите партии в коалицията със заплахи за разцепление. От партията на Кунева ДБГ категорично отрекоха.

"Мишкуването на Радан", коментира "Монитор". При откриването на новия парламент в понеделник, с гласуването си въздържал се при избора на председател на Народното събрание Радан Кънев направи гаф, който ще влезе в историята на парламентаризма. За първи път председател на партия (ДСБ) подмолно гласува "въздържал се" и не обяснява от трибуната защо го е направил. След като дори от определилата се като опозиция БСП надълго и нашироко обясниха, че са подкрепили избора на новия председател на Народното събрание като израз на добра воля и желание да се работи за консенсусни решения по кризисните проблеми на страната, би било добре Кънев да обясни защо го е направил. Най-малкото защото уж и той се кълне, че са готови да управляват заедно с ГЕРБ.

Имената на всички бивши и настоящи хора от властта - от кмет през магистрати до министри и президенти, които имат депозити и кредити от КТБ, да бъдат обявени. Това предвижда проект за промени на закона за кредитните институции, който ДПС внесе в парламента, съобщава "24 часа". От ГЕРБ заявиха, че са готови да го подкрепят.

93-мата служители на управление "Банков надзор" на Българската народна банка ще бъдат извикани за разпит в Столичната следствена служба, са съобщили за "Сега" източници от прокуратурата. Финансовите инспектори ще бъдат разпитвани заради разследването за източване на 206 милиона лева от КТБ. Груповият разпит е без прецедент. При всичките фалирали банки през 90-те години никога редови служители на банковия надзор не са били разпитвани. Показания са давали единствено техните началници.

Очакваният фалит на КТБ може да се отложи, акцентира "Стандарт". Идеята, че банката още има как да се спаси, е на път да получи подкрепа в новия парламент. Да се увеличи поне с месец срокът, в който БНБ е задължена да отнеме лиценза на закъсалия трезор. Това са обсъдили участниците в лидерската среща на седемте партии в Народното събрание без "Атака". (БТА)

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност