Пропускане към основното съдържание

Бургас в бедствено положение, преливат язовири, евакуират хора

Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение в 13 ч. днес.
Бургас, сн. Архив
Кметът на Община Бургас Димитър Николов обяви бедствено положение в 13 ч. днес.

Бедственото положение касае к-с "Меден рудник", "Акациите", "Победа", село Извор, село Маринка, вилна зона "Черниците", рибарско селище "Ченгене скеле".

Изцяло затворен за движение е централния път Бургас - Созопол, както и Бургас - Извор. Община Бургас призовава да не се предприемат никакви пътувания. Спасителни екипи издирват овчар в село Маринка.


Три язовира - в Маринка и два в Извор вече са прелели.Има реална опасност язовирът в Маринка да се скъса.

В момента започва задължителна евакуация на всички живеещи във вилна зона Черниците. Вероятно всеки момент ще се наложи и евакуация на живеещи в ниските части на село Маринка. Село Извор е тотално откъснато.

Ситуацията се влошава. Заради рязко увеличеният брой литри паднал дъжд на квадратен метър. Възникват нови проблеми в ниските части на "Меден рудник" и кв. "Победа". Река Изворска и прелелия язовир са залели пътя за Извор. Движението е спряно. Селото е откъснато от света.

Акцията по отстраняване на проблемите се ръководи от кмета Димитър Николов. В цялата община участват екипи на полицията, пожарна безопасност и дирекция Управление при кризи и опазване на обществения ред към Община Бургас.

Наводнен е и манастира в местността "Аязмото" край комплекс "Меден рудник". В момента там се намира екип, който извежда намиращи се там хора. Майка Серафима и свещеник са отказали на напуснат манастира. По тази причина на мястото е оставен дежурен полицай.

Днес преди обед силният вятър е изтръгнал дърво с корените до блок 28 в комплекс "Зорница". То е нанесло щети на лек автомобил. Няма пострадали хора.

Над 50 сигнала са постъпили от сутринта в Община Бургас. Няколко от тях са за отворени от силния вятър ел - табла, както и за паднали клони в комплексите и Морската градина. Има и сигнали за преплетени жици и наводнени мазета.

Заради повишено ниво на водата е затворен за движение е пътя до СОМАТ.

Източник news.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.