Пропускане към основното съдържание

Времето през месец август

Времето през месец август
Прогноза за месец август
Август ще бъде дъждовен в Западна България, в източната част на страната ще преобладава слънчево време, сочи прогнозата на НИМХ при БАН.

Очаква се в Западна България средните температури да бъдат около и под нормата, а в Източна - около и над нормата. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 10° и 15°, а най-високите – между 33° и 38°.


Средната месечна температура за равнините е между 21° и 24°, за високите полета – между 18° и 20°, а за планините – между 12° и 16°.

Август ще започне с неустойчиво време. Над западната половина от страната ще има превалявания и гръмотевични бури, над източната ще бъде слънчево. Впоследствие ще има няколко относително по-спокойни дни със слънчево време и високи температури.

През втората половина от първото десетдневие отново ще има условия за краткотрайни превалявания и гръмотевични бури, предимно над западната половина от страната. Над източните райони през повечето дни ще преобладава слънчево време.

Неустойчивото време ще се запази и през по-голямата част от второто десетдневие. Ще има и слънчеви часове, но и краткотрайни валежи с гръмотевични бури. В крайните източни райони вероятността за валеж е по-малка. Към края на десетдневието ще започне стабилизиране на атмосферата.

През третото десетдневие въздушната маса ще е относително по-стабилна. Ще има повече слънчеви дни и по-дълги периоди без валеж. Вероятност за преминаване на атмосферно смущение, свързано с краткотрайни превалявания, последвани от временно понижение на температурите, има около 23-ти.

Месечната сума на валежите през август за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м. Тази година се очаква в западната половина от страната валежите да са над нормата, в източната – под нормата.

Източник dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Имената на джуджетата на дядо Коледа

Счита се, че коледните помощници или повече известни като коледните джуджета на дядо Коледа , произхождат от скандинавските домашни гномчета, познати още от езическата епоха. Съществува поверие, че домашните гномчета пазят дома от злото и са услужливи към хората, които заслужават добро отношение, но към останалите те могат да бъдат изключително зли. В средата на ХIX век скандинавските писатели създават нов образ на познатите гноми - коледни елфи, които правят пакости, но имат добри сърца. Колкото по-популярен става празникът Коледа, толкова повече се пише за елфите и се описват като верни приятели на дядо Коледа.