Пропускане към основното съдържание

При парламентарни избори днес ГЕРБ води на БСП с 8,2%

При парламентарни избори днес ГЕРБ води на БСП с 8,2%
Пет политически сили влизат в следващия парламент, сочат данни от изследване на Центъра за анализи и маркетинг, направено в периода 5-10 юли сред 1024 души. 23,9% от анкетираните отговарят, че на предсрочните избори на 5 октомври ще гласуват за ГЕРБ, а 13,7% - за "Коалиция за България". На трето място се нарежда ДПС със 7,9%.


Реформаторският блок декларират, че ще подкрепят 3,3% от всички участвали в изследването, 2,9% от анкетираните заявяват, че ще гласуват за "България без цензура". Бюлетина за НФСБ ще пуснат 2,2%, за "Атака" - 2,1%, за АБВ - 2%.

При преизчисление само от гласувалите тези резултати означават, че за ГЕРБ биха гласували 38%, за БСП - 21%, а за ДПС - 14%. Над бариерата от 4% са и Реформаторският блок с 5% и "България без цензура" с 4,3%. Останалите партии са без шансове за мандат. Сметнато в мандати, тези резултати означават, че ГЕРБ биха имали 111 депутати, левицата - 61 народни представители, ДПС - 41 депутати, РБ - 15, а ББЦ - 12 народни представители.

Според Юлий Павлов от Центъра за анализи и маркетинг разликата между ГЕРБ и БСП няма да намалее, а дори има вероятност да се увеличи, пише БТА.

Решилите за кого ще гласуват са 45,2% от всички, имащи право на глас. 19,4% от анкетираните ще гласуват, но не са решили за кого. 14,4% се колебаят дали да гласуват, Останалите, 19,4%, са твърди в отговора си, че няма да отидат до урните.

36,5% от анкетираните са оценили работата на правителството „Орешарски“ с оценка слаб (2). 32,4% му поставят тройка, а 22,1% - четворка. Кабинетът заслужава много добър (5), смятат 6,9% от анкетираните, а едва 0,9% му дават отлична оценка.

Що се отнася до банковата криза повече от половината от респондентите (54,8%) заявяват, че те лично не са повярвали, че кризата в банковата система е реална, докато 21,7% са повярвали в това.

Народното събрание продължава да бъде с най-ниско доверие от институциите, сочи още изследването. Парламентът събира едва 12,8% доверие.

Институцията с най-високо доверие (40,3%) отново е Българската православна църква. На второ място се нарежда БНБ с 35,8%, следва я полицията с 32,8%. Доверието към правителството и съда е сравнително равно – съответно 19,8% и 19,5%.

При класацията за доверие към политиците също няма изненади във водачеството. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева е поставена на първо място с 37,3%. Втори е президентът Росен Плевнелиев - 35,1%, а трета – кметът на София Йорданка Фандъкова с 34,2%.

Сред първите десет са лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов с 30,7%, лидерът на АБВ Георги Първанов - 21,2%, премиерът Пламен Орешарски - 20%, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов - 15,1%, и лидера на БСП Сергей Станишев – 14,5%.

Попитани дали е трябвало Сергей Станишев да подаде оставка след загубата на изборите за Европейски парламент, 58,5% от анкетираните отговарят положително. Сред привържениците на БСП делът им е 31,2%.

13,8% от всички респонденти не смятат, че лидерът на БСП е трябвало да подаде оставка, като тази позиция заемат 43,8% от привържениците на БСП.

Половината от участвалите в проучването смятат, че БСП трябва да смени ръководството си и да има временно ръководство до парламентарните избори на 5 октомври. Така мислят 34,4% от привържениците на БСП.

Ръководството трябва да се запази, е отговорът на 12% от всички анкетирани и на 39,5 на сто от симпатизантите на БСП.

dnes.bg

Коментари

Популярни публикации от този блог

Коледни стихотворения за деца

Елхичке зелена, в гората родена, с дъх чуден на прясна смола и с тънички листи тъй нежни и чисти, на гости при нас си дошла. ............

Пожелания за имен ден

Честит имен ден! Ти знаеш,че малко мисля и много говоря. На днешния ден обаче мислих дълго-о и го измислих: Наздраве, да ти е живо и здраво името!

Ралица Тошкова в порно снимка

В общество от педали и вечни скандали се взриви и още един сексскандал, този път на невероятния модел  Ралица Тошкова , врътнала едно фелацио на предполагаемия късметлия Владо Арабаджиев, с когото се знае, че красавицата има отношения. Стана модерно да гледаме порно снимки и клипове на звезди, така че скоро време ще вземат да ни станат банални, но дотогава има още какво да се види. На всички бе любопитно да надникнат в дебрите на сексуалните възможности , които  адреналинката  Яна  показа пред цяла България или пък на други звезди, но определено тя бе в класацията топ десет зад позиция номер 1. Сега има и други кандидатки да си показват “дреболиите” като вече споменатата палавница Тошкова. Девойчето е имала много любовници като например футболиста Ники Михайлов и Александър Младенов, както и още една тайфа с известни пелейбои, така че кой е на знаменития фотос, не се знае, въпреки че за най-вероятен се смята  Арабаджиев . В крайна сметка може да заключим, че с възможност